Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Türkiyedeki tehli-kegençler arasında yayılıyor

Türkiyedeki tehli-kegençler arasında yayılıyor

Dünya Bankası, Türkiyede gençler arasında 18 oranındaki işsizliğin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu bildirdi.

Gençler arasındaki işsizliğin hayat boyu düşük gelir anlamına gelebileceği, fiziksel ve akıl sağlığı rahatsızlıklarının yanı sıra şiddet, suç ve toplumsal huzursuzluk artışına yol açabileceği belirtildi. Dünya Bankası internet sitesinde Türkiye`deki meslek eğitimini inceleyen "Türkiye`de Yeni Bir Ekonomi İçin Yeni İşler" başlıklı bir değerlendirme yer aldı. Sincan`da yaklaşık 20 öğrenciye İŞKUR tarafından gece verilen makine meslek eğitiminin incelendiği değerlendirmede şu satırlar yer aldı:
"Çok İşsiz Var: Türkiye`de işsiz gençlerin oranı yüzde 18`lerde, dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Gençler arasında işsizlik, hem insanların sağlığı ve mutluluğu, hem de aynı zamanda ülkenin refahı ve toplumsal uyumu açısından uzun vadede olumsuzluklara yol açıyor. İşsizlik hayat boyunca daha düşük kazanç ve izleyen yıllarda fiziksel ve akıl sağlığı rahatsızlıklarında artış anlamına gelebilir. İşsizlik verimliliği ve ekonomik büyümeyi de azaltıyor ve toplumsal huzursuzluklarda ve hatta şiddet ve suçta artışa yol açabiliyor."
Gecelerde meslek öğrenmek
Bu değerlendirmeden sonra Sincan`daki mesleki eğitim kursundaki öğrencilerin iş beklentisi içinde olduğu belirtilirken İŞKUR`un eğitim sınıflarında 500 dalda eğitim verdiği belirtildi. Kuaförlükten bilgisayarlara, çocuk bakımından gemi yapımına, kursların en kazançlı olanlarından birinin denizaltı inşaatçılığı, köprüler için deniz dibine kazık çakma ve diğer projeler olduğunu belirten Dünya Bankası söz konusu meslek eğitimine ilişkin şu bilgileri verdi:
"-Her yıl 250 bin kişi Türkiye`nin ulusal iş kurumu İŞKUR`un eğitim programından geçiyor. Bunların yüzde 60`ı daimi iş buluyor. İşverenlerin talebi hizmet sektöründen sanayi işlerine kadar değişiyor.
-Stajyerlerin büyük bölümü büro işi istiyor. Fakat daha çok talep edilen teknik işlerde de büyüme var. Meslek edindirme programı eğiticileri mesleki okul mezunlarının bile iş bulamayabildiklerini, kendilerinin mezunlara da özel bir eğitimle şu anda geçerli standartları öğrettiklerini, becerilerini piyasanın gereksinimleri doğrultusunda güncellediklerini belirtiyorlar.
-Dünya Bankası`nın desteğiyle Türkiye eğitim programının başarısını değerlendiriyor. Çalışma çağındaki nüfusun yarısından daha azı, çalışma çağındaki kadınların ise sadece dörtte birine yakını istihdam edilmiş durumda. Bu oran Türkiye`nin emsal ülkeleri arasındaki en düşük oran.
-Şu anda İŞKUR`a, eğitim gören mevcudun iki misli sayıda başvuru var. Yetkililer eğitim programlarının insanlara iş bulmalarında yardımcı olduğu sonucuna ulaşılırsa hükümetin uygulamayı genişleteceğini umuyor."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli