Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Türkiyenin İrana ne kadar borcu var?

Türkiyenin İrana ne kadar borcu var?

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı soru önergesiyle, İrandan ..

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı soru önergesiyle, İran`dan alınan petrol ve doğalgaz gibi enerji hammaddeleri için Türkiye`nin bu ülkeye olan borcu konusunu TBMM`ye taşıdı.
CHP Milletvekili Gümüş, İran`a ödemelerin altın üzerinden mi yapıldığını sordu.
Kamuoyunda sıkça dillendirilen "Türkiye`nin İran`a olan borçlarının çok büyük tutarlara ulaştığı" iddiaları üzerine aşağıdaki soru önergesini kaleme alan Gümüş, bu ülkeye yapılan ödemelerin altınla olup olmadığını sordu.
Gümüş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı`na şu soruları yöneltti: "2003 yılından bu yana İran İslam Cumhuriyeti`nden ne kadarlık petrol ithalatı yapılmıştır? Bu ithalat karşılığında İran İslam Cumhuriyeti`ne Türk Lirası olarak toplamda ne kadar ödenmiştir?2003 yılından bu yana İran İslam Cumhuriyeti`nden ne kadarlık doğal gaz ithalatı yapılmıştır? Bu ithalat karşılığında İran İslam Cumhuriyeti`ne Türk Lirası olarak toplamda ne kadar ödenmiştir? Türkiye, İran İslam Cumhuriyeti`ne hangi yöntemle ödeme yapmaktadır? Ödemelerin altınla yapılıp bu tutarın ihracat rakamları arasına kaydedildiği doğru mudur? Bugüne kadar bu konuda ne miktarda altın ödemesi yapılmıştır? 2013 yılı itibariyle, İran İslam Cumhuriyeti`nden ithal edilen bu doğal kaynaklar nedeniyle Türkiye`nin bu ülkeye Türk Lirası olarak toplamda ne kadar borcu vardır?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false