Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı 148 olarak açıklandı

Tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı 148 olarak açıklandı

TGC Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasıyla, seçimden önce gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ?TGC, sağlıklı bir seçime gidilebilmesi için Olağanüstü Hal´in kalkmasını, cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını, askıya alınan temel hak ve özgürlüklerin yurttaşlara iadesini bir gereklilik olarak görmektedir. Dünya Basın Özgürlüğü Günü´nü bu yıl da karamsar bir tabloyla karşılıyor olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz.? dedi.
Olağanüstü Hal´in ilanından bu yana gazeteciler üzerinde var olan cezai ve mali baskıların daha da arttığına dikkat çekilen açıklamada, halen cezaevlerinde 148 tutuklu ve hükümlü gazetecinin bulunduğu, sansürün arttığı, eleştirel gazeteciliğin, araştıran sorgulayan gazeteciliğin önünün tamamen kesildiği, Dünya Basın Özgürlüğü Günü´nde Türkiye´nin kamuoyunun haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkından yoksun olduğu görüşüne yer verildi.
Açıklamanın devamı şöyle sürdü: ?Toplumda var olan gerginliğin, kutuplaşmanın bir an önce giderilmesi, iç barışın sağlanması konusunda iktidarıyla, muhalefetiyle bütün siyasetçilere önemli görevler düşüyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, halkın haber alma hakkı için çaba gösteren gazetecilere de bu açıdan büyük ihtiyaç olduğu görüşündedir. Basının özgür olmadığı, özgür haber yapılamayan bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Bu açıdan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak sağlıklı bir seçime gidilebilmesi için Olağanüstü Hal´in kalkmasını, cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını, askıya alınan temel hak ve özgürlüklerin yurttaşlara iadesini bir gereklilik olarak görmekteyiz. Dünya Basın Özgürlüğü Günü´nde ayrıca düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, sanatçılar üzerinde sürdürülen baskılara son verilmesini, yargı bağımsızlığının sağlanmasını ülkemizin aydınlık bir geleceğe kavuşması için istemeyi görev biliyoruz. Umuyoruz ki gelecek 3 Mayıs´larda demokrasinin yeniden yeşerdiği, toplumun huzura kavuştuğu, gazeteciliğin suç olmadığının anlaşıldığı ve halkın haber alma hakkına saygı gösterildiği bir ortamda gireceğiz. Bu umudu kaybetmemek için bütün meslektaşlarımızı dayanışmaya ve sendikal haklarını korumaya çağırıyoruz.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli