Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TZOB Başkanı Bayraktar: ?Tarımda girdi fiyatlarında ki artış üretimi tehdit ediyor?

TZOB Başkanı Bayraktar: ?Tarımda girdi fiyatlarında ki artış üretimi tehdit ediyor?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında pandemi sürecinde tarımsal ve hayvansal üretimin çok önemli olduğunu ifade ederek, bu sektörlerde girdi fiyatlarındaki artışın üretimi tehdit ettiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında pandemi sürecinde tarımsal ve hayvansal üretimin çok önemli olduğunu ifade ederek, bu sektörlerde girdi fiyatlarındaki artışın üretimi tehdit ettiğini söyledi.
Bayraktar, başta gübre olmak üzere girdi fiyatlarındaki artış, üreticilerin kredi borçları, soğan ve patates pazarlama sorunları hakkında basın açıklaması yaptı. Bayraktar yaptığı açıklamada gübre yanında, yem, zirai ilaçlar, elektrik fiyatları ve sulama ücretlerinin önemli ölçüde arttığını ifade etti.
Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Üreticilerimizin kredi borçları, patateste ve soğanda pazarlama sorunları gündemden düşmedi. Üreticilerimiz sorunlarına çözüm beklemektedir. Girdi fiyatlarının artmasıyla, ürün maliyetleri artacak, üretici üretimde sıkıntı çekerken, artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelecektir.?
Yerli üretimin daha çok önem kazandığı pandemi döneminde tarımsal üretimin sekteye uğratılmamasını kaydeden Bayraktar, ?Bu dönemde ithalat pahalı hale gelmiş, paranız olsa da ürün bulmak zorlaşmıştır. İstatistikler, girdi kullanımının fiyat artışıyla birlikte düştüğünü göstermektedir. Yeterince girdi kullanılmaması verimi ve kaliteyi düşürmektedir. Gübre fiyatları son günlerde önemli ölçüde artarak üreticimizin haklı tepkisini çekti. Hammadde fiyatları artışını öne sürerek, talebin arttığı dönemlerde fiyat artışları yapmak her zaman yaşanıyor. Gübre sektörünün denetim ve kontrolünün yapılması böyle dönemlerde önem kazanıyor. Yüksek fiyat nedeniyle çiftçi ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa verimin, üretimin azalması nedeniyle gıda fiyatları da artacak. Üreticimizin sıkıntısı tüketicileri de mağdur edecektir. Fahiş fiyatlarla satılacak gıda maddelerinin kazanını spekülasyon yapacak olan aracılar, kaybedeni ise çiftçilerimiz ve tüketiciler olacaktır. Bu sorun sofraya yansımadan acil olarak çözülmelidir. Çiftçimize gerekli destek verilmelidir. Diğer yandan gübre üreticileri ve ithalatçıları da düşen talepten dolayı gelir kaybına uğrayacaklardır. Çok düşük kalan gübre destekleri artırılarak üreticinin gübre fiyatlarına yetişmesi için alım gücü artırılmalıdır.?
Hayvansal üretimde, üreticilerimizin en büyük girdisi yemde fiyat artışları üreticimizi ciddi şekilde etkilediğini söyleyen Bayraktar, ?Yem fiyatında ki artış hayvancılık sektörüne büyük bir darbe vurmaktadır. Yine tarımsal sulama da kullanılan elektrik fiyatları yüksek seviyesini korumaktadır. Tarımsal üretimin en önemli faktörlerinden olan sulama ücretlerinin yüksekliği de üreticilerimizi mağdur etmektedir. Kullanılmadığında verimde yüzde 60´lara varan verim kayıplarına sebep olan zirai mücadele ilaçlarının fiyatları son yıllarda önemli artışlar gösterdi. Yem de üreticilere destekleme yapılmalı, elektrik fiyatları ve sulama ücretleri makul seviyelere indirilmeli ve ilaç fiyatlarına uygulanan % 18´lik KDV, üreticilerimize destek olarak verilmelidir.? dedi.
Temel ürünlerimizden kuru soğan ve patateste pazarlama sorunları devam ettiğini belirten Bayraktar, ?Hükümetimizden beklentimiz acil olarak çiftçimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ödeyemediği için takibe düşen borçları faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalı ve üreticilerimiz rahatlatılmalıdır.? ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı