Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Uçakla organik ilaçlamaya devam

Uçakla organik ilaçlamaya devam

Havadan organik dışında ilaçlamaya son veriliyor Organik tarımı hedefleyen Tarım ve Köy işleri Bakanlığı havadan uçakla yapılan zirai ilaçlamaları, organik ilaç atılması kaydıyla izin verecek.

Havadan organik dışında ilaçlamaya son veriliyor
Organik tarımı hedefleyen Tarım ve Köy işleri Bakanlığı havadan uçakla yapılan zirai ilaçlamaları, organik ilaç atılması kaydıyla izin verecek.
Zeytin sineğine karşı 1992 yılından bu yana havadan uçakla yapılan ilaçlama, masaya yatırıldı. Zeytin sineği popülasyonu nu kontrol altında tutma amaçlı kullanılan feromon (cinsel çekici tuzak) kullanılmasının yaygınlaştırılması amaçlı bakanlık tarafından çiftçiye destek verecek çalışmalar başladı. 1992`den bu yana zeytin sineğine karşı havadan yapılan ilaçlamada geçtiğimiz yıllarda inorganik etken maddeli ilaç türleri kullanıldığından, ürünler üzerinde kalıntı oranının yüksek olduğu, bu nedenle bundan sonra yapılacak ilaçlamalarda biyolojik kökenli organik ilaç kullanımı ile ürünlerde kalıntı bırakmayan üretimin hedeflendiği açıklandı. Kullanılacak bu ilaç türüyle, çevre ve insan sağlığına etken kanserojen madde yayılmamış olduğu gibi doğadaki mevcut yararlı böcek popülasyonu da korunmuş olacak.
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı`nın girişimiyle düzenlenen `zeytin sineği mücadelesi` isimli toplantı Erdek Öğretmenevinde yapıldı.
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Balıkesir Tarım İl Müdürü Engin Sancı`nın başkanlık yaptığı seminere davet edilen Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Bitki Sağlığı Daire Başkanı Emin Şahin, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Refi Taviloğlu, Marmarabirlik`e bağlı Erdek, Marmara ve Edincik Zeytin Tarım Satış Kooperatiflerinin yöneticileri, Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, Erdek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Saçıl, Erdek İlçe Tarım Müdürü M. Murat Yazar katıldı.
Sinevizyon eşliğinde başlayan seminer de, önce zeytin sineği tanıtılıp zararları anlatıldı.
Zeytin sineği mücadele türlerini, kültürel önlemler, biyoteknik mücadele ve kimyasal mücadele olarak özetleyen Bitki Sağlığı Daire Başkanı Emin Şahin, AB üyesi İspanya`da, uçakla sadece organik ilaçlamanın atılması kaydıyla izin verildiğini anlattı. Zeytin sineği ölçümünde kullanılan tuzakların çiftçilere dağıtımı için Tarım Bakanlığının çalışması olduğunu söyleyen Şahin, bakanlığın destek vereceğini aktardı.
Taviloğlu: "Havadan ilaçlamanın iptali ürün kaybına neden olur"
Tarım Bakanlığı yetkilisinin, Güney Marmara Bölgesi zeytinlik alanlarında havadan uçakla yapılan ilaçlamanın iptal edileceğine yönelik imalı konuşması üzerine, Marmarabirlik adına toplantıya katılan birlik yönetim kurulu başkan yardımcısı Refi Taviloğlu söz aldı.
Zeytin sineği mücadelesine karşı uçakla ilaçlamanın üreticilerden gelen talep doğrultusunda başlatıldığını bakanlık yetkilisine hatırlatan Taviloğlu, "Burada yapılan konuşmalardan anlaşılıyor ki, uçakla ilaçlama üreticilerden gelen taleple başlatılmıştır düşüncesi oluştu. Ancak, uçakla ilaçlama Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından uygulanmasına başlanmıştır. Bu programın yaşatılması için bu konunun önemli olduğunu, destek verilmesini Marmarabirlik olarak üreticilerimizle devamlı paylaştık. Erdek, Marmara, Edincik, Paşalimanadası kısaca Güney Marmara Bölgesindeki 12 bin üreticinin alın terinden kesinti yaparak ilaçlama birliğinin ayakta kalmasını sağlamaya çalıştık. Üreticilerimiz de sağ olsunlar bizleri hep dinledi. Şimdi bu ilaçlama sisteminin birden bire iptal edilmesi ortaya çıktı. Üreticiyi, uçakla zirai ilaçlamadan yoksun bırakmak önemli oranda ürün kaybına sebep olacaktır. Uçakla zirai ilaçlamayı kaldırmayın. Havadan uçakla ilaçlamanın ıslah edilerek devamını istiyoruz."
Arslan: "Çevreye, insana zararlı olmayan ilaç atabilirsiniz"
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, bizim işimiz insanlarımız zarar görmeden, yapılan mücadelede ürünlerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmamasıdır. Çevreye ve insana zararlı olmayan ilaç atabilirsiniz şeklinde konuşup, "Üzerinde durduğumuz konu çevre ve insan sağlığına zarar vermemektir. Bizim görevimiz insanların kimyasallardan dolayı zarar görmemesidir. Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`nin revize edilmesidir." dedi.
Barlas: "Organik ilaç atılabilir"
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Ziraat Mühendisi Atıf Barlas, 1992 yılından bu yana uygulanan havadan uçakla ilaçlamanın, organik ilaçlarla devam edilmesini istediğini ifade etti.
Sancı: "Erdek zeytini beğeniliyor"
Balıkesir Tarım İl Müdürü Engin Sancı, 2010 yılının Kasım ayında Balıkesir`de zeytin ve zeytinyağı tanıtım gurubu kurulduklarının altını çizdi.
Tanıtım gurubu olarak bugüne kadar 3 fuarda yer aldıklarını anlatan Sancı, "Katıldığımız fuarlarda Erdek ve çevresinden gelen zeytinleriniz çok beğeniliyor. Bunu özellikle sizlere söylemek istedim. Körfez de, daha önce kurulmuş ilaçlama birliği var ancak hiç desteklenmemiş. Bu birliği şimdi biz canlandıracağız. Burada ise Marmarabirlik var, bu birliğin verdiği destekleri olumlu buluyorum. Geride bıraktığımız 2010 yılı son yılların en az ilaç kullanıldığı yıl olmuştur" dedi.
Kaygısız: "Toplantı faydalı oldu"
Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, toplantının çok faydalı olduğunu ve 7 maddeden oluşan sonuç raporunun ortaya çıktığını ifade etti.
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, toplantıdan çıkan sonuç raporunu şu şekilde özetledi: "1- Havadan ilaçlamalarda sadece çevre ve insan sağlığı için hiçbir riski olmayan bitki koruma ürünlerinin kullanılması. 2- Bugün zeytin sineğinde ruhsatlı olan kimyasalların sadece yer aletleriyle ve cezp ediciyle beraber kısmi dal ilaçlamalarında kullanılması. 3- Tuzaklar, feromonlar (cezp edici) ve diğer biyoteknolojik ve biyolojik ürünlerin zeytin sineğine karşı kullanımında teşvik edilmesi ve desteklenmesi. 4- Zeytin mücadele eşiklerinin ve zirai mücadele teknik talimatlarının günün şartlarına göre yeniden revize edilmesi. 5- Zeytin tüketiminde organik zeytinin iyi tarım ürünü olarak üretilen zeytinin tüketiciler açısından farkındalığının aratılabilmesi için gerekli iletişim araçlarının kullanılması. 6- Mücadele birliklerinin kuruluş ve görevleri ile ilgili düzenlemelerin yeniden revize edilmesi."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli