Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Üflemeyen 230 kişi yandı

Üflemeyen 230 kişi yandı

Torba yasadaki yeni düzenlemenin ardından, kontrollerde alkolmetreye üflemeyi reddedenler iki bin TL para cezasına çarptırıldı, ehliyetlerine iki yıl el konuldu.

Torba yasadaki yeni düzenlemenin ardından, kontrollerde alkolmetreye üflemeyi reddedenler iki bin TL para cezasına çarptırıldı, ehliyetlerine iki yıl el konuldu.
Trafikte kurallar da, cezalar da değişti. Alkol muayenesinden kaçana, 2 bin lira ceza kesilecek.
Trafikte yeni dönem başladı. Pek çok cezada değişikliğe gidildi. Özellikle alkollü ve ehliyetsiz araç kullananlara ağır cezalar var. Sadece ehliyetsiz araç kullanan değil, aracın ruhsat sahibi de ceza alacak. Alkolmetreye üflemeyen, hem para cezası ödeyecek, hem de ehliyeti kaptıracak. İşte detaylar:
Aracınızı verdiğiniz kişiyi tanıyın
Ehliyetsiz sürücü bin 407 lira ceza alırken, eğer kullandığı aracın ruhsat sahibi farklı kişi ise, araç sahibine de aynı miktarda para cezası verilecek. Ehliyetsiz araç kullananlar, ilkinde 1 aydan 2 aya kadar, ikincisinde ise 2 aydan 3 aya kadar hapis cezası alabilecek.
Ehliyet 2 yıl kullanılmayacak
Alkolmetreye üflemeyene 2 bin lira idari para cezası uygulanacak. Bu arada sürücünün ehliyetine 2 yıl süreyle el konulacak.
Alkol konusunda taviz yok
Otomobillerde 0.50 promil ile yakalananlar 700 lira para cezası alacak ve ehliyetlerine 6 ay el konulacak. 5 yıl içinde 2`nci defa yakalananlar 877 lira para cezası ve ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulmasıyla karşı karşıya kalırken; 5 yıl içinde 3`üncü kez alkollü araç kullananlar bu kez bin 407 lira para cezası ödeyecek, 5 yıl ehliyetsiz kalacak.
Hapis cezası geliyor
Yeni yasayla birlikte 1.00 promil ve üzerinde alkollü olanlar polis merkezine götürülecek. Burada işlemleri tamamlanan sürücüler için 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istenebilecek.
Psikolojik eğitim alacak
Alkollü araç kullanması nedeniyle 5 yıl içinde ehliyetine 2 kez el konulan sürücüler, davranışlarını geliştirme ve psikolojik eğitim alacak.
Önce ödeme
Kontroller sırasında uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücü ler, 3 bin 600 lira para cezası ile 5 yıl ehliyetten men cezası alacak. Ehliyetleri geçici olarak geri alınanların bekleme sürelerinin sonunda Karayolları Trafik Kanunu`na istinaden verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekecek.
230 kişi ret etti ehliyeti kaptırdı
Haziran`da yürürlüğe giren Torba Kanun ile alkol ve uyuşturucu denetimlerine düzenleme getirilirken; ilk sonuçlar geldi. Alkolmetreye üflemeyen 230 sürücüye ceza yazıldı. Bu kişilere 2 bin lira para cezası verildiği gibi, 2 yıl ehliyetlerine el konuldu. Ankara`da pilot uygulaması alkol denetimi ile yapılan uyuşturucumetre uygulamasında 8 kişinin uyuşturucu ile araç kullandığı belirlendi. Bu kişilere 3 bin 600 lira ceza kesildi. Uyuşturucu tespit edilen sürücünün ehliyetine 5 yıl geçici el konulurken, uyuşturucu kullanmaktan da işlem yapıldı. Uygulama yakında tüm Türkiye`de başlayacak. Öte yandan 2013`ün ilk 4 ayının trafik kaza istatistikleri hazırlandı. Ocak ile Nisan ayları arasında ülke çapında 37 bin 585 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası yaşandı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı