Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Uğur, Büyükşehir projesini medeniyet projesi ilan etti

Uğur, Büyükşehir projesini medeniyet projesi ilan etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili A. Edip Uğur ve beraberindeki heyet, Balıkesiri yakından ilgilendiren Büyükşehir Yasasının yararlarını anlatmaya başladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili A. Edip Uğur ve beraberindeki heyet, Balıkesir`i yakından ilgilendiren Büyükşehir Yasasının yararlarını anlatmaya başladı.
Milletvekili Uğur ve beraberindeki partililer. Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğini ziyaret etti.
Milletvekili Edip Uğur`un yanı sıra AKP Balıkesir  İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker ve İGM Başkanı Ramazan Bahçavan`ın yer aldığı heyet, BESOB Başkanı Mesut Aşanel ve yönetimine Büyükşehir Kanununun faydalarını anlattı.
BESOB Başkanı Mesut Aşanel, Başkan Vekilleri Kazım Avcı, Necdet Erkan ve yönetimi Milletvekili Uğur ve AK Parti yönetimini kapıda karşıladı.
Esnafın sorunlarını dinlemek için esnaf odasını ziyaret ettiklerini ifade eden Milletvekili Uğur, Türkiye`nin hızla değiştiğini Balıkesir`in 10 yıl önceki Balıkesir`den çok farklı olduğuna dikkat çekti.
BESOB Başkanı Mesut Aşanel, Milletvekili Uğur`a ziyareti için teşekkür ederek esnaf teşkilatının büyükşehir yasası ile ilgili merak edilen konuları sordu.
Esnafın Büyükşehir Yasasını merak ettiğini bildiren Aşanel, "Başkanlar Meclisini toplayıp, büyükşehrin ne getirip ne götüreceğini masaya yatıralım istiyoruz. Basit usul ne olacak, vergiler ne olacak? Bütün bunları sizlerin ağzından esnafımıza anlatılmasında fayda var" dedi.
Milletvekili Edip Uğur`da, BESOB`ta Büyükşehir Kanunu ile ilgili şu bilgileri verdi:
Uğur: "Esnafımız rahat olsun"
Yasa çıktıktan sonra Gelir İdaresi Başkanını ziyaret ettim. Şimdi spekülasyon çok. Büyükşehir olunca basit usulde vergi toplanmayacak, vergiler artıyor, herkesin cebinden daha çok para çıkacak gibi spekülasyonlar var. Muhalefet abartıyor. Bakın 5 yıl basit usulde defter tutan esnafa muafiyet var. 5 yıl şu an nasıl defter tutuyorsa öyle devam edecek. Bu köylerde de böyle. Bakkalı, sünnetçisi, ebesi, dokuma işleri yapan hepsi aynı şekilde devam edecek 5 yıl boyunca.  5 yıl sonra duruma bakılır. Böyle devam mı etmesi lazım, gerçek usule mi geçmek lazım, 5 yıl sonra bakılır. Bu konuda esnafımız müsterih olsun. O toplantıya Mahalli İdarelerden bir uzman da getiririz bütün esnafımıza Büyükşehir Kanunu anlatalım.
Uğur: "Büyükşehirle esnaf pastadan daha büyük pay alacak"
İller Bankası topladığı verginin % 5`ini büyükşehirlere verirken şimdi % 6`sını verecek. Toplanan vergilerin % 30`u büyükşehirlere dağıtılıyor. Balıkesir`in şu anda 275 milyon geliri varken 510 milyona çıkacak. % 70 bir gelir artışı olacak. Ne için? Çünkü buraları cazibe merkezi. Yaşam kalitesini yükseltmek, halkın yaşamını kolaylaştırmak. Büyükşehir bir medeniyet projesi. Avrupa Konseyi de bunu tavsiye ediyor. Laf olsun diye yapmıyoruz. Artık köylerimiz de mahalle olacak. Özel İdare kalkıyor. Köylere de hizmeti belediye götürecek. Belediye başkanı muhatap olacak. Alt yapıyı büyükşehir belediyesi yapacak.
Uğur: "Muhalefet işi bulandırıyor"
Muhalefet işi bulandırmak için elinden geleni yapıyor. Geçtiğimiz gün Plan Bütçe Komisyonunda gaz maskesi takmışlar, biber gazı sıkıyorlar. Bu soytarılık. Varsa teklifin ver, soytarılık yapma, tiyatro oynama. Yok meclis kürsüsünü işgal ederler, yok yürüyüş yaparlar. Senin işin bu mu kardeşim? Muhalefetin işi gücü yok yaptıklarımızı bulandırmaya çalışıyor. Balıkesir, İstanbul ile İzmir arasına sıkışmış büyüyememiş. Balıkesir, İzmir İstanbul otoyolu üzerinde. Çanakkale Köprüsü açıldığında o otoyol da Balıkesir`den geçecek. Kütahya Afyon bağlantımız da yapıldı. Havaalanlarımız ile üniversitelerimiz ile Balıkesir büyük bir metropol olma yolunda ilerliyor.
Uğur: "Küçük belediyelerle büyük işler başarılamaz"
Körfezdeki beldeler kapanıyor. Körfezdeki muhtarlar Ankara`ya geldiler. Ne istediklerini sorduk. Edremit Körfezi bizim incimiz. Ama kirleniyor. Sağlık İl Müdürlüğü her hafta Akçay`dan Altınoluk`tan numune alıyor. Koli basili gittikçe yükselmeye başladı. Arıtmazsan, kanalizasyon olmazsa kirlenir. Daha belde belediyeleri arıtmaları çalıştıramıyor. Ama küçük belediyelerle bu işler olmaz. O belediyeler rant peşinde koşturuyorlar. Çarpık yapılaşmaya izin veriyorlar. Büyükşehir bunların önüne geçecek, çevre kirlenmeyecek, rantın önüne geçilecek, imar çarpıklıkları giderilecek.
Uğur: "Belediyeler bugün özerk değil mi?"
Diyorlar ki, Büyükşehir ile özerkliğin yolu açılacakmış. Yahu olur mu öyle şey? Zaten şu anda belediyelerin mali ve idari özerkliği yok mu? Bir karar alırken Ankara`yı mı arayıp soruyorlar. Harcama yaparken birinden izin mi alıyorlar? Zaten mali olarak da idari olarak da özerk. Büyükşehirler de bakanlığa bağlı olacak. Mali ve idari özerklik zaten şu anda da var. Büyükşehir ile Balıkesir büyüyecek, esnaf da pastadan daha büyük pay alacak.
Uğur: "Belde belediyeleri ile körfez elden gidiyor"
Altınoluk`u ilçe yapıyorduk. Körfezden muhtarlar toplanıp geldiler. Hiçbiri Altınoluk`a bağlanmak istemediler. "Biz zaten beldeler olmadan önce de Edremit`in mahallesiydik yine oraya bağlanmak istiyoruz" dediler. Bandırma`nın nüfusu 135 bin, Edremit`in 110 bin. Biz de mademki Edremit Körfezi böyle istiyor dedik Edremit`i bütün bıraktık. Şimdi iddia ediyorum Edremit 5 yıl sonra Edremit`i geçer. Her bakımdan geçer. Uluslararası havaalanı yapılıyor, üniversiteler yapılıyor, duble yol yapılıyor. Körfeze büyük bir akış var. Ama küçük belediyeler ile büyük işler yapılamıyor. Arıtmayı çalıştıramıyorlar daha. Elektrik borcunu ödeyemiyorlar. Bu küçük belde belediyeleri ile ne yazık ki körfez elden gidiyor. Cenabı Allah Edremit Körfezine her türlü güzelliği vermiş ama ne yazık ki oradaki küçük belediyeler bunu değerlendiremiyor. İşte biz büyükşehir ile bu inci bölgemize hizmet götüreceğiz.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli