Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Ulusal Anlık Süt Kayıt Sistemi Tanıtıldı

Ulusal Anlık Süt Kayıt Sistemi Tanıtıldı

AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu, Ulusal Anlık Süt Kayıt Sisteminin Tanıtım toplantısına katıldı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu, Ulusal Anlık Süt Kayıt Sisteminin Tanıtım toplantısına katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından Ankara`da, "Ulusal Anlık Süt Kayıt Sistemi ve Hijyen Eğitimi Tanıtım Toplantısı" düzenlendi.
Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırgızistan Tarım ve Islah Bakanı Çıngızbek Uzakbaev, AK Parti Balıkesir Milletvekili Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Tülay Babuşcu, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Ali Koyuncu ile Türkiye`nin çeşitli illerinden gelen süt üreticileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bakan Eker, Türkiye`de üreticilerin daha organize olarak sütün daha iyi şartlarda toplandığı, kayıt edildiği ve nakledildiği bir sisteme geçildiğini belirtti. Türkiye`de uygulanacak sistemin imzalanan protokolle Kırgızistan`a da ihraç edileceğine dikkat çeken Eker, "Türkiye`de süt üretimi 15 milyon tonu aştı. Son 10 yıl içerisinde % 100`e yakın bir artış sağlandı. 8 milyon tonlardan 15 milyon tonlara çıkıldı. Ancak üretim artışının yanında süt üretiminin verimli kılınması, hijyenik olması, sağlıklı olması ve hedeflediğimiz AB`nin sağlık standartlarında olmasıdır" dedi.
Türkiye genelinde süt üreticilerine hijyen eğitimi verileceğini belirten Eker, verilecek eğitimin içeriğinde genel hijyen bilgileri, sütte bozulmaya sebebiyet veren faktörler, sağım hijyeni, işletme alt ve ekipmanlarının hijyeni, personelin hijyeni, toplama merkezlerinin hangi şartları taşıması gerektiği, sütün nakliyesi, numune alınması ve kayıtların tutulması gibi derslerin bulunduğunu anlattı.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu ise, sistem sayesinde üreticilerin daha iyi bir yapıda teşkilatlandırıldığını ve sütün daha iyi bir ortamda toplandığını belirtti.
Türkiye`de süt üretiminin arttığını, bu artışın yanında sütün hijyenik ve sağlıklı olması, Türkiye ve AB`nin benimsediği sağlık standartlarına uygun olması, içerisindeki bakteri miktarının asgariye indirilmesinin güvenilir gıda ve toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, Türkiye`de 2004 yılında Üretici Birlikleri Yasası`nın çıkmasıyla, ülke genelinde 500 bin üyelerinin olduğunu kaydetti.``Bugünden itibaren Türkiye`nin hangi bölgesinde, hangi beldesinde ve köyünde kim ne kadar koyun, keçi, inek ve manda sütü üretmiş bunu görebileceğiz. Bu proje gerçekten ithal değil. Bu tamamıyla Anadolu çocuklarının ve Bakanlık bürokratlarının kolektif çabalarıyla yapıldı. Bu proje teorikten, pratiğe değil, pratikten teoriğe gitti. Üreticilerin talepleri doğrultusunda sistemi kurduk. Sistem de tıkır tıkır işliyor. Türkiye`de 1.2 milyon ton olan kayıtlı süt miktarı, sistem sayesinde 7,5 milyon tona çıkacak. Bunu daha da artıracağız. Ayrıca vergi geliri olarak yıllık 1.4 milyar lira devletimizin kasasına, kesesine para koyuyoruz.`` dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırgızistan Tarım ve Islah Bakanı Çıngızbek Uzakbaev, AK Parti Balıkesir Milletvekili Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Tülay Babuşcu, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Ali Koyuncu, "Süt Toplayıcıları Hijyen Eğitimi" kapsamında eğitimlerini tamamlayanlara sertifikalarını verdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli