Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Unutulan Edremit Türküleri Yeniden Hayat Buldu

Unutulan Edremit Türküleri Yeniden Hayat Buldu

Edremit ilçesinde ve Kazdağları´nda halk arasında yıllarca seslendirilmiş ancak unutulmaya yüz tutmuş türküler Edremit Belediyesi tarafından tekrar derlenerek bir kitap ve cd haline getirildi.

Bölgenin kültürel değerleri arasında olan ve unutulmaya yüz tutmuş Edremit Türküleri, Edremit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma ile derlenerek tekrar gün yüzüne çıkartıldı. Yaklaşık 3 yıllık çalışma ile emekli TRT İzmir Radyosu Sanatçısı Zeki Çiçek başkanlığındaki çalışma grubu ilçenin 47 mahallesinde üç yıl süren inceleme ve araştırma yaptı. Kayıt altına alınan eserler daha sonra notaya çevrildi ve kayıt altına alınarak TRT sanatçıları tarafından seslendirildi. Çalışma sonunda Edremit´in Türküleri isimli bir kitap ve Müzik CD´si halinde hazırlanan bu çalışma ile böğe kültürüne güzel bir eser daha kazandırılmış oldu.
Kırsal Çamcı Mahallesi´nde düzenlenen kitap ve CD´nin tanıtımında konuşan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ?Belediye Başkanı olduğum günden beri, Edremit´in geçmişi ile ilgili ne vardır, ne yoktur bunları araştırıp. Doğrusunu ortaya çıkarıp bu değerlerimizi bütün dünyaya tanıtabilme adına her türlü çabayı ve yolu uğraşarak açmaya çalışıyoruz. Türkülerimiz konusunda da sevgili Zeki Çiçek hocam ile beraber bu çalışmayı yaptık. Bunların her biri bizim en önemli mücevherlerimiz. Nasıl evimizde mücevherleri saklıyorsak, bunları da saklamak gerekliliği olduğuna inanıyorum. Çünkü kaybolduktan sonra bir daha geriye dönüşleri yok. Onun için bu konuda bize destek veren tüm Edremitli ozanlarımıza teşekkür ediyorum. Akçay´da, Altınoluk´ta denizimiz var ise, İda´da ağaçlarımız, endemik bitkilerimiz köknarımız var ise bu türkülerde bizim türkülerimiz. İlelebet bizim türkülerimiz olarak, Edremit´in türküleri olarak kalacak. Geldiğimiz ilk günden bu yana söylediğimiz gibi, her şey Edremit ve Edremitliler için diyorum? dedi.
Proje Yürütücüsü emekli TRT İzmir Radyosu Sanatçılarından Zeki Çiçek ise ?Ortaya çıkarılan 44 eserden sadece ?Edremit´in gelini´ türküsü biliniyordu. Bunu da ben 8 yıl önce Şükran Kip´ten derlemiştim. Onun dışında 43 eser hiç bilinmemektedir, bugüne kadar okunmamış ve kimse hiç duymamıştır. Edremit Belediyesi´nin kültür etkinlikleri çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda ilk defa bizim tarafımızdan derlenerek bir kitap ve CD´de toplandı ve halkımız bu güzel türküleri tanıyacaklar? dedi.
Toplamda 44 Türkü kayıt altına alınarak bunlardan 13 tanesi CD halinde TRT sanatçıları tarafından seslendirilerek CD haline getirildi. 5 bin adet üretilen CD ve kitabın Türkiye çapında dağıtımı yapılmaya başlandı.
Tanıtım toplantısına Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Ertaş, Metin Tunçer, Muhtarlık İşleri Müdürü İlhan Yazar, proje yürütücüsü Zeki Çiçek ve kayıt altına alınan eserlerin kaynak kişileri katıldı. Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli