Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ürünlerin ekim döneminde gübre fabrikasının kapatılmasını eleştirdi

Ürünlerin ekim döneminde gübre fabrikasının kapatılmasını eleştirdi

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçilerin ürünlerini ekim döneminde BAGFAŞ Gübre Fabrikası´nın kapatılmasını eleştirdi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçilerin ürünlerini ekim döneminde BAGFAŞ Gübre Fabrikası´nın kapatılmasını eleştirdi.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, BAGFAŞ Gübre Fabrikası´nın devlet tarafından kapatılmasının ardından gübre bulmakta sorun yaşanması üzerine konuyla ilgili basına açıklamalarda bulundu.
Balıkesir genelinde çiftçilerin gübre bulmakta zorluk çektiğini söyleyen Sözat, tarlalara yaz ürünlerinin ekim zamanında gübre fabrikasının kapatılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Marmara Denizi´ni kirlettiği gerekçesiyle ilgili bakanlığın kapatma kararı verdiği gübre fabrikasına sahip çıkan Sözat, gübre fabrikasının kapatılmasının zamansız olduğunu, ürünlere gübre atılmadığı için önümüzdeki dönemde oluşacak pahalılığın sosyal patlamaya neden olabileceği uyarısı yaptı.
Üreticilerin yaklaşık 2 haftadır gübre bulmakta zorluk çektiğini dile getiren Sözat, ?10 gündür Türkiye´de gübre bulamadığımız bir ortam var. Zaten Türkiye´de 45 fabrika üretim yapıyordu, bir kısmı satıldı, bir kısmı kapandı. Şimdi bir kısmınıda bir takım bahanelerle kapatmaya uğraşıyorlar. Erdek İlçesi sınırları içinde BAĞFAŞ diye bir gübre fabrikamız vardı. Üretim yapıyordu, bölgemize de büyük hizmetleri olan bir fabrikaydı. Kapatıldığını öğrenince üzüldüm. Çünkü sebep olabilir ama koca bir kış mevsimi geçti. Tam da tarlaları ekim zamanında fabrika kapatma zamanı değil. Fabrikayı kapatacaksan ona göre hesabını yapacaksın. Bana lazım olduğu zaman fabrikayı kapatacaksınız, bana gübre üreticisi seçimi yaptıracaksınız ondan sonra üretim yok. Dışarıdan saman getireceksin, dışarıdan soğan getireceksin. Kabahat çiftçinin mi? Biz buna karşıyız. Yani BAGFAŞ Fabrikası´nın kapatılmış olması veya kapatılması fevkaladesiyle zamanlamasıyla yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum. Zamansız ve bir takım bahanelerle fabrikanın kapatılması doğru olabilir, ama zamanı değil. Biz zamansız bir kapatmaya karşıyız. Bunun da mutlak suretle olumsuz sonucunu hasat sonunda göreceğiz.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli