Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Uydu verisine bağlanan tarımsal destek konusu mecliste

Uydu verisine bağlanan tarımsal destek konusu mecliste

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, tarımsal desteklemelerin uydu verilerine göre verilmesini hususunu TBMMne taşıdı.

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, tarımsal desteklemelerin uydu verilerine göre verilmesini hususunu TBMM`ne taşıdı.
MHP Milletvekili Bulut, 22 Şubat 2013 yılında imzalanan Bakanlar Kurulu Kararı ile "Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde öngörülen havzalarda 2012 yılı ürünü yağlık ayçiçeği, Kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, çay ve zeytinyağı ürünlerine, tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek ibaresi bulunmaktadır" dedi.
Bulut, 2012 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin Karar`da değişiklik yapılmasına Dair Karar`ın yürürlüğe konulması, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 22 Şubat 2013 tarihli ve 3177 sayılı yazısı üzerine 5488 sayılı Tarım Kanunun 19. maddesine göre Bakanlar kurulunca 22 Şubat 2013 tarihinde kararlaştırıldığını ifade etti.
Havza Bazlı Destekleme ödemelerinde, Bakanlar Kurulu kararınca uydu görüntüleri baz alınarak desteklemelerin verildiğini belirten Bulut, "Yan yana bulunan ilçe ve köylerde sistemden kaynaklanan verilere göre farklı verim görülmekte ve bu veriler ışığında desteklemeler yapılmaktadır" açıklamasında bulundu.
MHP Milletvekili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının yazılı olarak cevaplandırması üzerine şu soruları sordu: "İlgili Bakanlar Kurulu Kararınca uydu verileri ile desteklemelerin belirlenme uygulamasına geçilmeden önce pilot bölgeler oluşturulup, oluşturulmadığını, ülkemiz genelinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tapu kayıtlarını ne zaman güncellediğini ve Bu veriler sağlıklı olup olmadığını, bu veriler düzeltilmeden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü sistemine bağlı fark ödemesi desteklemelerinin belirlenmesi sonrası çiftçilerimizin desteklerden yararlanmayacağı bilinmemekte midir? Tapu kadastro verilerinin tamamlanması konusunda ne tür çalışmalar yapmaktasınız? Destekleme fiyatları ve çiftçimiz ürünleri belirli olmasına karşın çiftçimizin alacağı destekleme fiyatları hesaplanmaktadır. Ancak uydu görüntüleri baz alınması sebebiyle destekleme fiyatları da düşmekte ve vatandaşlarımız mağdur olmaktadırlar. Bu mağduriyetin önüne geçilmesi ve desteklemelerin uydudan alınan görüntülerden ziyade, İl ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce iletilen veriler ışığında yapılması konusunda çalışmalarınız olacak mıdır?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli