Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Uzm. Dr. Kelemençe´den uyuşturucu kullanımı ile mücadele mesajı

Uzm. Dr. Kelemençe´den uyuşturucu kullanımı ile mücadele mesajı

?Zararlı alışkanlıklardan en güzel korunma yolu: hiç başlamamaktır?

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Necati Kelemençe, 26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü nedeniyle basına yazılı açıklamada bulundu.
Uzm. Dr. Kelemençe, mesajında şunları kaydetti: "Dünyada ve Türkiye´de uyuşturucu kullanımının, insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla 26 Haziran tarihini ?Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü? olarak ilan etmiştir. Birleşmiş Milletlerin bu günü Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü ilan etmesinin amacı madde bağımlılığı olmayan bir toplum yaratma hedefini hatırlatmaktır. Uyuşturucu bağımlılığı; bağımlılık yapan bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen alımına devam edilmesi, bırakma isteğine rağmen bırakamaması, maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır. Uyuşturucu ile mücadelede ana unsur, uyuşturucu maddeye ulaşılabilirliğin engellenmesidir. Uyuşturucu ile mücadelede temel amacımız, uyuşturucu maddeyle hiç tanışmamış kişilerin korunmasıdır. Gençlerin korunması için madde kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili ailelerin ve gençlerin konuyla ilgili eğitim almalarının ve bilinçlenmelerinin sağlanması gerekmektedir. Uyuşturucu madde kullanan kişilerin danışmanlık, arınma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, tedavilerinin sağlanması ve bireylerin sosyal hayata yeniden kazandırılması mücadelenin vazgeçilmez unsurlarıdır. Tüm dünyada önemi her geçen gün artan bu soruna karşı, toplumun tüm kesimlerini içine alan bir mücadele gerekmektedir. Bu amaçla başta Balıkesir Valiliği olmak üzere, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile oluşturulan ?Bağımlılıkla Mücadele Kurulu?na çok önemli görevler düşmektedir. Hem birey hem toplum açısından maddi ve manevi kayıplara sebep olan tütün, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımını ve ayrıca teknoloji bağımlığı, kumar gibi kötü alışkanlıkları önlemek için çeşitli faaliyetlerle kurumlar çalışmalarını yürütmektedir.
Uyuşturucu ile mücadele için yürütülecek faaliyetlerde toplumun doğru bilgilendirilmesi ve bu konuda desteğe ihtiyacı olanlara gerekli danışmanlık hizmetinin verilmesi amacıyla ?ALO 191 UYUŞTURUCU DANIŞMA VE DESTEK HATTI? hizmete açılmıştır. Ayrıca ilimizde madde bağımlısı kişilerin kendi isteği ile tedavi olmak istemeleri durumunda; psikiyatri polikliniği bulunan hastanelerde oluşturulan ?Hastane Temas Noktaları?na başvurmaları halinde beklemeden muayene olmaları sağlanmaktadır. Uyuşturucu ile mücadelede toplumsal bilincin ve farkındalığın arttırılması için başta aileler olmak üzere, arkadaşlara, öğretmenlere ve tüm bireylere görev düşmekte olup, hep birlikte el ele verip toplumumuzdaki bilinçlendirmeyi sürdürmeliyiz."
Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli