Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Uzm. Dr. Keskin’den ‘Organ ve Doku Bağışı” mesajı

Uzm. Dr. Keskin’den ‘Organ ve Doku Bağışı” mesajı

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl kutlanan "Organ ve Doku Bağışı Haftası" dolayısıyla Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl kutlanan "Organ ve Doku Bağışı Haftası" dolayısıyla Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, konuya ilişkin açıklama yaptı. 
Uzm. Dr. Keskin, yaptığı yazılı açıklamada “Organ ve doku nakli, insan hayatını kurtarmayı hedefleyen tıbbi bir tedavi yöntemidir. Hatta birçok hastalığın başka bir tedavisi yoktur ve insan yaşamının kurtarılması organ nakli yapılmasına bağlıdır. Ülkemizde tıp alanında yaşanan hızlı gelişmelerle, yaşama ümidi kalmayan hastaların organ ve doku nakilleriyle iyileşme imkânı bulması ve artık birçok organ ve doku naklinin tıbben mümkün olması, organ ve doku naklinin önemini giderek arttırmaktadır.” ifadelerine yer verdi. 
Uzm. Dr. Keskin, mesajını şöyle sürdürdü: “Organ ve doku nakli tüm dünyada kabul görmüş bir tedavi yöntemidir ve günümüzde nakillerin çok olumlu sonuçları mevcuttur. Bununla beraber organ yetmezliği sorunu, tüm dünyada artmakta, kendisine organ nakledilmesini bekleyen birçok insan, hastanelerde uygun organ beklerken yaşamını yitirmektedirler. Organ naklinin etik açıdan uygunluğu artık hem din adamları hem hukukçular hem de hekimler tarafından oybirliği ile kabul görmektedir. Bizleri organ ve doku bağışı konusunda bu denli üzerinde durmaya iten neden; beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ bağışı gerçekleştirebilme çabasıdır. Çünkü ülkemizde, hala canlıdan canlıya organ nakline daha çok başvurulmaktadır. Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, canlıdan nakilleri azaltarak, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ ve doku naklinin yapılabilmesini sağlamaktır. Organ bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ naklinin arttırılması için toplumun bilinçlenmesini sağlamak, bu konuda çalışmalar yapmak zorunlu hale gelmiştir. Organ bağışı ve nakillerinin yapılabilmesi için, toplum bu konuda bilgilendirilmeli farkındalığı arttırılmalıdır. Bu bilgilendirmede sağlık çalışanlarına büyük bir görev düşmektedir.Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak; yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Organ nakli konusunda büyük gelişmelere neden olan en önemli aşamalardan biri kuşkusuz organ bağışıdır. Organ bağışı; kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Bu hususta tüm dünyayı etkisi altına almış olan pandemi koşullarına rağmen maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi şartıyla mümkün olan eğitim, stant, organ bağışı ve halkın bilinçlendirilmesi çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Organ Nakil Koordinatörlerimiz tarafından gerek kurulan stantlarla gerekse yapılan eğitimlerle organ bağışı hakkında bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması hedeflenmektedir. İlimiz genelinde bulunan tüm hastanelerde Organ Bağış Birimleri bulunmakta olup organ bağışı yapmak isteyen tüm vatandaşlarımız bu hastanelere ayrıca İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine giderek organ bağışında bulunabilirler. Daha önceki yıllarda İlimiz Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi kadavra donör çıkarımında, Balıkesir Devlet Hastanemiz de Organ Bağışında kurum bazında defaten Türkiye Birincisi olmuşlardır. Ayrıca 2022 yılı an itibari ile İlimiz bağlı bulunduğumuz Bursa Bölge Koordinasyan Merkezi Organ Bağışı sıralamasında hem il olarak (1049) hem kurum olarak (Balıkesir Devlet Hastanesi 830) 1. (Öncü) olarak yer almaktadır. Yine ilimiz bağlı bulunduğumuz Bursa Bölge Koordinasyan Merkezi Beyin Beyin Ölümü ve Donör Çıkarımı (21/10) sıralamasında il olarak 2. sırada yer almaktadır.” 
                                               Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: . . Keskin’ ‘Organ Bağışı” mesajı
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı