Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Vali Yazıcı, ?Aromaterapi Festivali´ne katıldı

Vali Yazıcı, ?Aromaterapi Festivali´ne katıldı

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2. düzenlenen "Tarladan Hasada Aromaterapi Eğitim Festivali"ne katıldı.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2. düzenlenen "Tarladan Hasada Aromaterapi Eğitim Festivali"ne katıldı.
Yetişkinlerin haricinde gün boyunca çocuklar için de çeşitli faaliyetlerin yapıldığı programda İzmir Yerel Tohum Derneği ile Tohum Takas etkinliği gerçekleşti.
Alanında uzman birçok ismi bir araya getirerek, katılımcılara üç gün boyunca tarladan hasada Aromaterapi´nin serüveni anlatmayı amaç edinen festivalin ilk gününde; ıtır, lavanta hasadı ve damıtımı ile aynısefa ve ekinezya hasadı yapıldı.
Vali Ersin Yazıcı ve beraberindekiler, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi´nde (BAÇEM) kurulan stantları ziyaret ederek atölye çalışmalarına katıldı.
Hasat Festivalinde açıklama yapan Vali Yazıcı, çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirmenin önemli olduğunu ifade etti.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin günümüzde ilaç, kozmetik, gıda ve tarım için önem arz ettiğini dile getiren Vali Yazıcı, "Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ´Tarladan Hasada Aromaterapi Eğitim Festivali´ne katıldık. Türkiye endemik ve tıbbi aromatik bitki varlığı bakımından çok zengin bir ülke. Bu alanda özellikle Balıkesir ön plana çıkıyor. Erdek ve Bandırma yöresinde Karadeniz, Edremit ve civarında Akdeniz, Dursunbey´de iç bölgelerdeki bitki örtüsü var. Dolayısıyla bitki çeşitliliği açısından son derece zengin bir il durumundayız. İlaç, gıda, kozmetik, boya ve kimya sanayisinde kullanılan bitki türleri var. Dünyada sadece bölgemizde yetişen bitki türleri var." dedi.
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı önemsediğini vurgulayan Vali Yazıcı, "Tarım ve Orman Bakanlığı son yıllarda alternatif tıpta, kozmetikte, sağlık sektöründe, beslenmede önemli bir yeri olmaya başlayan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Türkiye, üç önemli floristik bölgenin kesiştiği alanda bulunması nedeniyle geniş bir bitki çeşitliliğine, farklı iklimlere ve geniş yüzölçümüne sahip olması bakımından bu bitkilerin üretilmesinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu kadar zengin bir kaynağa sahip ülkemizde halen doğadan toplanan ve üretimi yapılan bitkilerin sayısı çok azdır. Amacımız Balıkesir´in var olan zengin florasını ortaya çıkartmak, bu floraya dikkat çekmek ve turizm sektöründe gerekli tanıtımını yapmak. Bu ürünlerin yöremizde daha çok yaygınlaşması için gerekli her türlü desteği vereceğiz. İnşallah bölgemizde bunu daha çok geliştirip kadın çiftçilerin var olan emeklerini ön plana çıkarmak istiyoruz." diye konuştu.
Açıklamaların ardından, Vali Ersin Yazıcı, TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Havran Kaymakamı Şeref Aydın, Dursunbey Kaymakamı Emrullah Temizkan, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam ve vatandaşlar tarlada aromatik bitkiler hasadı yaptı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli