Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Vali Yazıcı, Balıkesir esnafı ?Adam gibi Adamdır´

Vali Yazıcı, Balıkesir esnafı ?Adam gibi Adamdır´

Karesi Bedesten alanında konuşma yapan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir esnafının Ahilik Kültürüne söz de değil özde sahip çıktığını ifade ederek

Karesi Bedesten alanında konuşma yapan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir esnafının Ahilik Kültürüne söz de değil özde sahip çıktığını ifade ederek ?Esnafımız dürüsttür, samimidir, güvenilirdir ama önce adam gibi adamdır? diye konuştu.
Ahilik Haftası törenleri Atatürk Anıtı´na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlandı.
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem´in anıta çelenk sunumunu ardından Balıkesir´de kayıtlı 43 bin esnafın temsilcisi 85 odanın başkanlarının katılımıyla protokol ziyaretleri yapıldı.
Başkan Erdem ve beraberindeki heyet önce Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı´yı daha sonra da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz´ı makamlarında ziyaret ederek Ahilik Haftası münasebetiyle Balıkesir´de esnaf ve sanatkarın durumunu konuştu.
Başkan Fehmi Erdem ?Ahilik Kültürü esnafımızın ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Şanlı tarihimizdeki Ahilik Kültürü asla vazgeçemeyeceğimizi ve gelecek kuşaklara aktaracağımız bilinmelidir.? diye konuştu.
Protokol ziyaretlerinin ardından kutlama programına kortej yürüyüşü ile devam edildi. Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Mehteran Takımı ve Protokol eşliğinde Milli Kuvvetler Caddesi´nden Karesi Bedesten alanına halkı selamlayarak gittiler.
Karesi Bedesten alanında Mehter Takımının gösterisinin ardından Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.
Ahiliğin 13. ve 19. yüzyıllar arasında Anadolu´da yaşayan halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğunu belirten Başkan Erdem ?İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin yardım severliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olan Ahilik; Ahlak, Eğitim, Bilim, Teşkilatlanma, Kalite ? standart, Üretici/Tüketici ilişkisi, Denetim ve bunun gibi, konularda yaşadığı dönemin toplumsal yapısını düzenlemiş ve yeterli olmuş bir sistemdir. Ahilik Türklere özgü milli bir kuruluş olarak ortaya çıkmış, Türklerin Anadolu´da kök salması ve tutunmasında önemli bir rol oynamıştır. Bugün el emeği, göz nuru, alın teri ile hayatta kalma mücadelesi veren Esnaf ve Sanatkarlarımızın Ahilik Haftası´nı kutluyor, bol kazançlı, bereketli, sağlık ve mutluluk dolu birlik ve beraberlik içerisinde geçirmelerini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum.? diye konuştu.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, ?Biz büyük bir milletiz. Yüzlerce yıldır taşıdığımız kültürlerimiz, geleneklerimiz var. Ahilik de bunların en başında gelenlerden. Kortej yürüyüşümüzde geleceğin esnafı olan öğrencilerimizin taşıdığı pankartlarda esnaflarımızın özellikleri yazıyordu. Bunlar da ?Dürüsttür, samimidir, güvenilirdir´ gibi hasletler yazıyordu. Kısacası bizim esnafımız adam gibi adamdır. Hem işini yaparken, müşterileri ile muhatap olurken karşı tara güven veren, karşı tarafı rahatlatan ?ben doğru yerdeyim, kazıklanmıyorum´ düşüncesini oluşturan esnaflardan oluşan bir şehiriz. Kuva-yi Milliye şehrinin bu güzel esnafları, bu güzel şehrin güzel insanlarına aynı samimi duygularla hizmet etmeye devam edecek.? diye konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Milletvekili Adil Çelik, CHP Milletvekilleri Ahmet Akın ve Fikret Şahin´in de konuşmalarının ardından halk oyunları ekibinin gösterileri ile devam eden programda yılın çırağı, kalfası ve ahisine plaketleri verildi.
Programın sonunda, vefat eden esnaf ve sanatkarlar adına 5 bin kişilik pilav ve ayran hayrı yapıldı
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli