Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Vali, Yazıcı Balıkesir´i özetledi

Vali, Yazıcı Balıkesir´i özetledi

?Tarım ve hayvancılık Balıkesir´in vazgeçilmezidir?

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, hem doğal güzellikleri hem geçmişten gelen kültür mirası ve sahip olduğu tüm dinamikleri ile Balıkesir hakkında görüşlerini paylaştı.
Balıkesir´i, Türkiye´nin önemli kentlerinden biri olarak niteleyen Vali Yazıcı, ?İlimiz, verimli toprakları, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Balıkesir´de doğa, deniz, kültür, tarih, el sanatları, zeytin, sağlıklı yaşam, yaylalar, eko-turizm, spor gibi turizmin gelişmesine katkı sağlayacak alanlarımız var. Balıkesir, mevcut zenginlikleri ve dinamikleriyle öne çıkan bir kent. Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye´nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir´de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor. Ayrıca bağcılık da oldukça gelişmiştir. Bölgenin iklim koşulları ve jeotermal kaynaklar açısından zengin oluşu seracılık için de oldukça elverişli bir ortam oluşturmaktadır. Tarımda sulama, gübreleme, ilaçlama ve modern tarım araçlarının kullanılması ileri seviyededir.? dedi.
Gıda işletmelerinin ilk tercihinin Balıkesir olduğunu öne süren Yazıcı ?İlimiz genelinde 810.290 da alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. İlimiz tarım arazisinin % 17´lik kısmını zeytinlik alanlar oluşturmaktadır. İlimizde zeytin üretim alanı olarak 2 ana bölgeden oluşmaktadır. Bu bölgeler Edremit Körfez bölgesi ve Erdek Körfez bölgesidir. Edremit Körfez Bölgemizde (Ayvalık, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Havran) yetişen zeytin çeşidi "Ayvalık" olup mahsulün % 85-90´ı yağlık olarak, geri kalanı gerek yeşil gerekse siyah sofralık olarak değerlendirilir. Erdek Körfez Bölgemizde (Erdek, Bandırma ve Marmara) yetiştirilen zeytinlerin büyük çoğunluğu "Gemlik" çeşidi olup mahsulün % 90-95 sofralık olarak geriye kalanı ise yağlık olarak değerlendirilmektedir. Tarımsal üretimin gelişmiş olduğu Balıkesir, Türkiye´nin önde gelen gıda işletmelerinin ilk tercihi olmuştur. Tarıma dayalı sanayinin ihtiyaç duyduğu birçok tarım ürünü Balıkesir´in verimli ve geniş arazilerinde yetiştirilmektedir. Bu durum, gıda sanayi yatırımlarının Balıkesir´de yoğunlaşması adına önemli bir avantaj sağlamaktadır.? diye konuştu.
Gıda sektörünün şehrimiz ve Güney Marmara bölgemiz ekonomisi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Vali Yazıcı, "Balıkesir ekonomisinin en belirgin özelliği üretilen katma değer içerisinde tarım sektörünün payının % 20 ile % 9,5 olan Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olmasıdır. Süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et ürünleri, zeytincilik gibi alanlarda ülkemizde lider konumda olan Balıkesir´deki sanayi işletmelerinin yaklaşık % 40´ı gıda ürünleri imalatı alanında faaliyet göstermektedir. Ayrıca tarım makineleri alanında şehrimizin rekabet alanı oldukça yüksektir. Sonuç olarak ekonomimizin yarısından fazlası gıda sektöründen oluşmaktadır. Bu ekonomik büyüklük gıda sektöründe de trentleri belirleme sorumluluğu yüklemektedir. Türkiye´yi doyuran il vasfını hakkıyla edinmiş olan Balıkesir bu bayrağı daha ileri taşımak için yenilikçi üretim teknikleri kullanarak dış ticarete ağırlık vermelidir. Bunun için daha kaliteli ürünü daha uygun maliyetlere üretmemiz şarttır." diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli