Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Vali Yazıcı, Güre Etnoğrafya Galerisi´ni ziyaret etti

Vali Yazıcı, Güre Etnoğrafya Galerisi´ni ziyaret etti

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Güre Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisini ziyaret etti, yetkililerden bilgi aldı.

Edremit ilçesinde, iki kardeşin eski yağhaneyi restore ettirerek, kurduğu Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi büyük ilgi görüyor.
Edremit-Güre Mahallesi´nde 4 yıl önce ziyarete açılan Kazdağı Etnografya Galerisi´nde, mitolojiden günümüze dek Kazdağları´ndaki yaşam, her yönüyle anlatılıyor.
Murat ve Uğur Bostancıoğlu kardeşler tarafından oluşturulan galeride, ilk baskı ´Nutuk´ gibi eserler alıyor.
Çanakkale Deniz Savaşı´nın kaderini değiştiren Havran´lı Seyit Onbaşı ile Sabahattin Ali, Tuncel Kurtiz ve Ali Ekber Çiçek´in balmumu heykelleri bulunuyor. Büyük İskender, Afrodit ve Nemesis´in silikondan yapılmış birebir heykel ve büstlerinin yanı sıra İda Dağı´nda yaşayanların yöresel kıyafetlerinin de sergilendiği galeride, ´Sarıkızdan, Hasan boğuldu´ efsanesine kadar pek çok hikâye objelerle anlatılırken, Atatürk´ün kendi sesinden 3D hologram görüntüsü de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
"Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Edremit´e 13 Nisan 1934´te ikinci defa gelişinde, Edremit eşrafından Arkök ailesi, Atatürk´e Fransız Malı Rothschild et Fils - Paris marka fayton tahsis ediyor. Atatürk bu fayton ile geziyor Edremit´te. Galerinin en değerli parçalarından biri de bu fayton."
Güre Mahallesi sahilindeki eski bir zeytinyağı fabrikasını değerlendiren Uğur Bostancıoğlu, kardeşi Murat Bostancıoğlu ile el ele vererek, 4-5 yıldan beri biriktirdikleri eserlerle Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi´ni açtı. Uğur Bostancıoğlu, 4 yıl önce hayatını kaybeden babası Ali Bostancıoğlu´na ithaf ettiği galerinin her geçen gün daha da zenginleştiğini söyledi.
Vali Ersin Yazıcı Etnografya Galerisi ziyaretinde galerinin kurucusu Uğur Boatancıoğlu´ndan galerinin tarihsel ve yapısal durumu ve galeride bulunan kültürel envanterler hakkında brifing aldı.Ziyaretçi sayısı ile ilgili de bilgi alan Vali Yazıcı, galerinin öğrencilerin ve turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer olduğunu söyledi.
Galerinin, Balıkesir´in tarihine ışık tutan en önemli bilgi kaynaklarının sergilendiği yerlerden biri olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, "Burası çok kıymetli etnografik eserleriyle de önemli ve görülesi bir müze kimliğini hak etmiştir. Böylesi eserlere birkaç kez bakmak gerçek bir ilgi sahibi için yeterli değildir. Tekrar tekrar görmek ve detaylar üzerinde daha fazla yoğunlaşmak istersiniz. Herkesi bu eserleri görmeye, geçmişi hatırlamaya davet ediyoruz." diye konuştu.
Galeriyi Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ile birlikte gezen ve çok beğenen Vali Ersin Yazıcı, "Çok önemli bir çalışmaya imza atmışsınız. Büyük emekler vermişsiniz. Tarihi değerleri ve yaşamı bir araya toplayıp örnek bir eser ortaya koymuşsunuz tebrik ederim." dedi.
Bostancıoğlu ailesiyle bir süre sohbet eden ve anı defterini imzalayan Vali Yazıcı, gördüklerinden çok etkilendiğini söyledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli