Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Vali Turhan, Sanayinin Güney Marmaraya geleceğini açıkladı

Vali Turhan, Sanayinin Güney Marmaraya geleceğini açıkladı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 2014 yılı Mali Destek Programları için 14 milyon 200 bin lira ayırdı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 2014 yılı Mali Destek Programları için 14 milyon 200 bin lira ayırdı.
GMKA`nın Kalkınma Kurulu toplantısı Çanakkale`de düzenlendi. Toplantı sonuda açıklama yapan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, 14 Milyon 200 bin bütçeli mali desteğin, 6 öncelikli sektör ve sosyal kalkınma konularını kapsadığını açıkladı.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı`nın 2013 yılı 2. Olağan kalkınma kurulu toplantısı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nda gerçekleştirildi. 61 üyenin katıldığı toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı ve Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Engin ve Kalkınma Kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda ilk olarak kürsüye gelen Çanakkale Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çınar, "Kalkınma Kurulu toplantısına Balıkesir`den gelen saygıdeğer konuklara hoş geldiniz." dedi.
Çanakkale Valisi Çınar`ın ardından kürsüye gelen Balıkesir Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turhan, "Çanakkale ve Balıkesir`in coğrafi bütünlük yanında yerel dinamikler açısından da benzerlikleri bulunan iki şehir olduğunu anlattı.
Vali Turhan: "Sanayilerin gidebileceği yer Güney Marmara Bölgesidir"
Bu kapsamda bölgemizin temel dinamikleri tarım, hayvancılık, turizm ve önümüzdeki süreçte sanayi çok önemli bir yer tutacak diyerek konuşmasını sürdüren Turhan, "Türkiye`yi besleyen iki il olarak tarım ve hayvancılıkta mevcut durumumuzu korumak ve bu alanda verimi arttırarak nitelikli tarıma yönelmek temel vizyonumuz. Turizm ise iki il için önemli bir değer ancak her iki ilinde turizmden beklenen katkıyı aldığı söylenemez. Bu kapsamda turizmimizi geliştirmemiz gerekiyor. Sanayi ise bölgemiz açısından yeni bir olgu ancak önümüzdeki süreçte Sanayinin büyükşehirlerin kaydırılması kapsamında sanayilerin gidebileceği yer Güney Marmara bölgesi. Bölgemizde sanayiyi istiyoruz ancak sanayi geldikten sonra tarım, turizm hatta yaşama alanlarını korumamız gerekiyor. Balıkesir ve Çanakkale tarım, turizm ve sanayi şehri olurken hem de yaşanabilir bir bölge olarak devam etme imkanı olan bir bölge olduğunu düşünüyorum." dedi.
GMKA`nın yeni destek programının Bakanlık tarafından onaylandığını söyleyen Turhan açıklamasını şöyle sürdürdü: "2014 yılı için Öncelikli Sektörler Mali Destek Programı ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programında, Öncelikli Sektörler Mali Destek Programı 11 Milyon 200 bin, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı 3 Milyon TL. Toplam destek tutarı ise 14 Milyon 200 bin TL.
Program başlıkları ise şöyle: "Tarıma Dayalı Sanayi ile Tarım Alet ve Makinaları Sanayinin Geliştirilmesi, Orman Ürünleri Sanayiinin Güçlendirilmesi, Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde Makine-Ekipman Üretiminin Yerlileştirilmesi ve Yenilenebilir Enerji Uygulamalarının Yaygınlaştırıl-ması, Atıkların Değerlendirilmesi ve Çevreye Verdiği Zararın Azaltılması, Bölge Turizm Olanaklarının Tanıtılması ve Alternatif Turizm Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi, Madenlerin Çevreye Duyarlı Şekilde İşlenerek Ekonomiye Kazandırılması. Ajansın sağlayacağı destek miktarları, asgari Tutar: 50.000 TL azami Tutar: 500.000 TL. Proje süresi ise en fazla 12 ay."
Kalkınma Kurulu Toplantısı, Kalkınma Kurulu Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Katip Üyeler Balıkesir İl Planlama ve Koordinasyon Müdiresi Aydilek Keskin Yıldırım ve Çanakkale İl Planlama ve Koordinasyon Müdiresi Gülten Yetişenin yerlerine geçmesiyle başladı.
Kalkınma Kurulu Başkanlığında görev değişimi
2011 Yılından bu yana Kalkınma Kurulu Başkanlığı`nı sürdüren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, görevini Kalkınma Kurulu üyelerinin oylarıyla Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan`a devretti.
Toplantının açılışını Rektör Laçiner yaparken, Kurul Başkanlığı için daha önceden oluşan teamüller gereği Başkanlık görevine Balıkesir Üniversitesi Rektörü Mahir Alkan`ı kurula önerdi ve oylamaya sundu. GMKA Kalkınma Kurulu yapılan açık oylama ile Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan`ı Kalkınma Kurulu Başkanlığına seçildi.
Seçimin ardından GMKA Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen Ajansın 6 aylık faaliyetlerini bir sunum eşliğinde kalkınma kurulu üyeleriyle paylaştı. İç Denetim raporunun görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false