Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Van Gölü´nde yeni balık türü

Van Gölü´nde yeni balık türü

?Van Gölü Küçük Mercan Balığı?nın bulunmasına Bandırma´dan da katkı geldi

Dünyanın en büyük sodalı gölü konumundaki Van Gölü´nde, ?İnci Kefali?nin dışında yaşayabilen yeni bir balık türü daha saptandı.
Yaklaşık 13 metreyi geçen bir mikrobiyalit üzerinde yaşayıp, 5-6 santimetre boylarındaki yeni balık türü konusunda, Van İl Jandarma Komutanlığı su altı timleri, 2018 yılındaki bir eğitim dalışı sırasında ilk belirlemeyi yaptılar.
Bunun üzerine durum, daha önce Van´da görev yapan, halen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanlığını yürüten Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş´a bildirildi. Bu iki öğretim üyesinin yanı sıra Hacettepe Üniversitesi´nin de katkılarıyla gerçekleştirilen araştırmalar sonunda, ?İnci Kefali?ne yeni bir kardeş olarak gelen balığa ?Van Gölü Küçük Mercan Balığı? ismi verilip tescillendi.
Yeni balık türünün tanıtımı için düzenlenen törende Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı konuşmada, ?Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi akademisyenlerinin çalışmaları sonucunda bu yeni balık türünü tescil ettirerek dünya literatürüne kazandırdık. Bu balığın keşfedilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim? dedi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Gölü yeni balık türü
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli