Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Vatanın 10u satılıyor

Vatanın  10u satılıyor

Yabancılara mülk satışında tehli-keçanları çalıyor

MHP Manisa Milletvekili ve Balıkesir eski Vergi Dairesi Başkanı Erkan Akçay, AKP Hükümeti`nin yabancılara mülk satışında sınırları ve karşılıklılık ilkesini kaldıran düzenlemesine tepki gösterdi.
Tapu Kanunu`nu değiştiren AKP, yabancılara toprak satışında "karşılıklılık" ilkesini de kaldırarak bir ilke imza attı. Buna göre; 78 bin kilometre kare, bir başka deyişle Türkiye`nin % 10`u yabancıya satılacak. Eski yasadaki birçok kısıtlama da ortadan kalktı.
Büyükelçilere "Satın" talimatı
AKP Hükümeti, yabancılara Türkiye`de 60 hektara kadar mülk sahibi olabilme imkanı sağlayan yasanın kabulünün ardından yatırımcıları çekmek için tanıtım atağı da başlattı. Bu kapsamda büyükelçiler adeta "pazarlamacı" gibi çalışacak ve bulundukları ülkede reklam yapacak!
Vatanın % 10`u satılıyor
 AKP, bir yandan ekonomide pembe tablo çizerken diğer yandan borçları ödemek için gözünü toprak satışına dikti. Hükümet, Tapu Kanunu`nda değişiklik yaparak yabancılara toprak satışında karşılıklılık koşulunu kaldırarak satış sınırını yükseltti.
Yine mi Ermeniler
 MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AKP`nin Doğu ve Güneydoğu`da Ermenilere toprak satmak için yasada değişiklik yaptığını belirterek, "Bu kanuna göre Türkiye genelinde satılacak arazi miktarı yüzde 10`u geçemeyecek deniyor, yani Türkiye`nin 78 bin kilometrekarelik alanı satılacak. Bilindiği gibi, Osmanlı döneminde Sarıçam`dan Gavur Dağları`na kadar 650 bin dönüm arazi Ermeniler tarafından alınmış, Abdülhamit onları devletleştirmişti. Acaba AKP`nin niyeti Doğu ve Güneydoğu Anadolu`daki bu toprakları tekrar Ermenilere mi satmak" dedi.
Tapu Kanunu`nun 2/B Yasası`nın ardından değiştirilmesine dikkat çeken Akçay, "Osmanlı döneminde Yahudiler ve Ermeniler parayla toprak satın alarak devlet kurmaya çalışmışlardı. Yabancılara toprak satışını artıran bu yasa tasarısının altına imza koyan bakanlar ve onaylayan milletvekilleri acaba kime hizmet ediyor. Ayrıca bu yasanın 2/B Yasası`ndan sonra gelmesi oldukça manidar" diye konuştu. Akçay, yürürlükteki kanunda yabancılara 2.5 hektar toprak satılırken değişiklikle birlikte toprak satış sınırının 60 hektara çıkartıldığını anımsattı. Akçay, "Satılacak alan miktar artırılarak yabancılara imar planı olmayan tarım arazisi, göl, sit, turizm alanı, dini ibadet yeri vb. ne varsa hepsi satışa dahil edilmiştir. Ayrıca mevcut kanunda yabancılara satılacak yerlerle ilgili sınırlamalar var iken yapılan düzenleme ile bu sınırlamaların çok büyük bir bölümü kaldırılmıştır" dedi. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış olan tüm arazi satışlarının yüzde 90`ından fazlasının AKP döneminde gerçekleştiğini vurgulayan Akçay, şunları kaydetti:
Satış % 61 arttı
"İki ayrı soru önergesi verdik. Bayındırlık eski Bakanı Mustafa Demir, 2003`ten 2010`a kadar 79 bin 962 yabancı uyruklu kişinin 49 milyon 898 bin metrekareyi bulan 71 bin 489 taşınmaz mal edindiğini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise 2003- 2011 yılları arasında 96 bin 925 adet taşınmazın 103 bin 604 gerçek kişiye satılmış olup, bu taşınmazların alanı 81 milyon 864 bin 537 metrekaredir cevabını verdi. Rakamlar son bir yılda yabancılara toprak satışının yüzde 61 arttığını gösteriyor. Hükümet, yabancılara Türkiye`de 60 hektara kadar mülk sahibi olabilme imkanı sağlayan yasanın kabulüyle yatırımcıları çekmek için tanıtım atağı başlatıyor. Kampanyada, büyükelçilere mektup gönderilerek, Türkiye`de taşınmaz alımında sağlanan kolaylıkları bulundukları ülkelerdeki yatırımcılara anlatmaları istenecek. Mütekabiliyet engeline takılan 62 ülkenin vatandaşına Türkiye`de mülk sahibi olma yolunu açan yasayla sağlanan imkanların geniş kesimlere ulaştırılabilmesi için özel sektörden de destek alınacak. Türkiye`de taşınmaz sahibi yabancılara ilişkin yüzölçümüne göre ilk 10 ülke Almanya, Avusturya, İngiltere, Hollanda, Yunanistan, Danimarka, Norveç, Fransa, Rusya Federasyonu, İrlanda olarak sıralanıyor."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli