Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Vergi ve sigorta prim borçlarına yapılandırma geliyor

Vergi ve sigorta prim borçlarına yapılandırma geliyor

Hükümet, vergi ve sosyal güvenlik prim borçlularına yeniden yapılandırma hakkı tanımaya hazırlanıyor.

Vergi dairelerine kayıtlı 90, sosyal güvenlik primleri olarak da yaklaşık 72 milyar liralık yeniden yapılandırılacak tutar bulunduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, ?Vergi artı prim olarak yaklaşık 162 milyar liralık tutarı, vatandaşın lehine yeniden yapılandırmış olacağız. 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçlar, 18 aya kadar taksitlendirilebilecek? dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama noktasında ekonomi yönetimi olarak çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Vergi borcu olan vatandaşlardan daha önce yapılandırılanlara ihya hakkı getirildiğini anımsatan Ağbal, gelen talepler üzerine yapılan çalışmalarda, daha önceki yapılandırmayı ihya etmek yerine, yeni bir yapılandırma çalışması yaptıklarını açıkladı.
30 Haziran´a kadar olan borçlar yapılandırılacak
Ağbal, şu bilgileri verdi: ?Vatandaşlarımızdan vergi borcu, prim borcu veya gümrük vergisi borcu olanlar var. 30 Haziran 2016 tarihine kadar ödenmemiş olan vergi borçlarına, prim borçlarına, gümrük vergi borçlarına yeniden yapılandırma getiriyoruz. Vatandaşlarımız bu düzenlemeler çerçevesinde, vergi dairelerine, sosyal güvenlik dairelerine müracaat etmek koşuluyla 18 aya kadar yeniden yapılandıracaklar. Dolayısıyla burada esnafımızın, işletmelerimizin, özellikle finansla ilgili sorunlarını çözmek bakımından bu düzenlemeyi yaptık. Biz istiyoruz ki, vatandaşımız şu andaki var olan borçlarını en uygun koşullarla idareye ödeyebilsinler.?
Peşin ödeyenlerden faizin % 50´si alınmayacak
Yapılandırmalar çerçevesinde 18 aya kadar taksitlendirme imkanı sunulacağını bildiren Maliye Bakanı Ağbal, şöyle devam etti: ?Önceki sistemde vergi aslı ve gecikme zammı olarak yurt içi üretici fiyat endeksi uyguluyoruz, bu yine aynen geçerli. Fakat bu defa, yapılandırma düzenlemesinde peşin ödemeye büyük bir teşvik getiriyoruz. Örnek verelim, 100 lira borcu olan vatandaşımız var, 70 lira da gecikme zammı var. Vergi dairesi 170 liralık bir alacağı takip ediyor. Biz yeniden yapılandırma kanununda diyoruz ki, bu 70 liralık olan faiz kısmını normal gecikme zammı olarak değil de, Yurtiçi ÜFE oranında değiştiriyoruz. Yani bu 70 liralık faiz borcunu 40 liraya düşürüyoruz. Daha önce bu 140 liralık borcu peşin ödeme imkanı vardı. Bunu 18 ay taksitle ödemek istediğinizde de 18 aylık döneme isabet eden taksit faizini ayrıca alıyorduk. Bu defa diyoruz ki, 170 liradan 140 liraya düşürdük. Eğer peşin öderse bu defa faiz ve gecikme zammının % 50´sini de almayalım. Böylelikle 140 lira olan tutarı 120 liraya düşürelim. Bu önceki kanunlarda olmayan bir düzenleme. Vatandaş için büyük bir kolaylık.?
Yeniden yapılandırılacak tutar 160 milyar TL
Şu anda vergi dairelerine kayıtlı 90 milyar liralık yeniden yapılandırılacak tutar olduğunu belirten Ağbal, bu kapsamda 4,5 ila 5 milyon mükellefin bu düzenlemeden yararlanacağını belirtti. SGK primleri olarak da 72 milyarlık tutar olduğunu ifade eden Ağbal, kabaca 160 milyarlık tutarı yeniden yapılandırılacağını kaydetti.
Vergi incelemeleri bakımından da yeniden yapılandırma imkanı getirildiğini kaydeden Ağbal, ?Vatandaşımız devam eden bir vergi incelemesine dönük olarak, belli oranda bildirimde bulunursa belli ödemeleri yaparsa vergi incelemeleri de süratle tamamlanacak, vatandaşımız tertemiz şekilde önüne bakabilecek? diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı