Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yağcıbedir halılarının sahtelerine savaş açıldı

Yağcıbedir halılarının sahtelerine savaş açıldı

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Yağcıbedir halılarının sahtelerine karşı hukuki mücadele başlattı.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Yağcıbedir halılarının sahtelerine karşı hukuki mücadele başlattı.
Coğrafi işaret kullanım hakkına sahip Sındırgı Belediyesi, English Home sitesinde satılan taklit Yağcıbedir halılarının kaldırılması adına hukuki süreç başlattı.
Desenlerindeki anlam, dokuma teknikleri ile bir sanat eseri niteliği taşıyan, kök boya ve yün ip kullanılması ile yıllara meydan okuyan Yağcıbedir halıları dünya genelinde ilçenin öne çıkan değeri olmaya devam ediyor. Yörük kızlarının hayallerini süsleyen halı her bir motifiyle ayrı bir anlam içeriyor.
Orta Asya´dan göç eden yörüklerin, elde dokudukları Yağcıbedir halısına verilen coğrafi işaret kullanım hakkı uzun bir mücadele sonrasında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Sındırgı Belediyesi´ne verilerek, Hereke halıları gibi Yağcıbedir halılarının da patentini almaya hazırlanan Çin Devletine de tarihi bir gol atılmıştı.
Çeyizlere konulan, dokuma tekniği anneden kıza geçen Yağcıbedir halısı, yörüklerin örf ve adetlerini yansıtan bir sanat eseri niteliğini taşıyor. Yüzde 100 koyun yününden yapılan ve doğallığıyla ön plana çıkan halılar, bir santimetrekaresinde barındırdığı 35 ilmekle uzun yıllar sağlamlığını koruyabiliyor.
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, yaptığı açıklamada, Yağcıbedir halısının her deseninde bir hikâye ve gözyaşının saklı olduğunu belirtti.
Coğrafi işaretle beraber Yağcıbedir halısını sadece korumakla kalmayıp, taklit unsurlarına karşı da müdahalede bulunabileceklerini ifade eden Başkan Yavaş, ?Hukuki olarak bu yönde girişimde bulunanlara taklit halıları üretmenin yasak olduğunu uyarıyoruz. Bu konuyla ilgili daha önceleri iki firmayı şikayette bulunduk ve gereği yapıldı. Ellerindeki halıları toplayıp imha ettiler. Bu halı desenlerine uygun yapılırsa ve bu yörede dokunursa ancak yapılabileceği konusunda karar verildi. Yağcıbedir´in desenleri kişiye ve zamana göre değişen bir desen değil. Altın nasıl yıllar önce altınsa, eritseniz yine altın olacaksa, bu halı da kültürel bir ürün olduğundan dolayı gelecek nesillere taşınan bir hadise. Son olarak yine bir firmanın da taklit Yağcıbedir halılarını satışa sunduğunu öğrendik ve hukuki süreci başlattık. Hikâyesi olan halılarımızın değersizleştirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.? dedi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli