Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yangını haber veren sistem icat etti

Yangını haber veren sistem icat etti

Balıkesir´de yaşayan emekli elektrik mühendisi Cengiz Çetin, insanların yararına olan buluşlar yapmaya devam ediyor.

Balıkesir´de yaşayan emekli elektrik mühendisi Cengiz Çetin, insanların yararına olan buluşlar yapmaya devam ediyor.
Daha önce sessizlik habercisi, deprem habercisi, çarpışma habercisi gibi icatlara imza atan Çetin, bu kez de evlerde çıkacak yangınları söndürmek ve haber vermek için bir sistem geliştirdi.
Yangın habercisi adını verdiği sistemin evlerdeki mutfaklarda çıkabilecek yangınları algılamak üzerine kurulduğunu ifade eden Çetin, sistem ile birlikte evin gazının kesilmesini ve sistemle birlikte ocaktaki yangının söndürülmesini amaçladığını söyledi.
Sistem dahilinde ayrıca oluşacak gaz kaçağının dağılmasını sağlayacak havalandırma sisteminin de otomatik devreye girdiğini belirten Çetin, sistemin kesintisiz güç kaynağıyla birlikte 7 gün 24 saat hizmet verebileceğini dile getirdi.
Yangın habercisi sisteminin prototipini tanıtan Elektrik Mühendisi Cengiz Çetin, ilk olarak sistemin neden gerekli olduğuna dair açıklamada bulundu.
Çetin, ?Emekli olduktan sonra buluşlarla ilgili çalışmalar yapıyorum. Evlerde çıkan yangınların % 37´sinden fazlasının ocak yangınlarından olduğunu gördüm. Bunun önüne geçmek için tedbir almayı düşündüm. Ev hanımlarının bazıları evlerinde ocağa yemek koyduktan sonra yan odaya geçip dizi izlemeye başlıyorlar. Hatta itfaiyeci bir arkadaşım ?yemeği ateşe koyup şehir dışına çıkanlar bile var? dedi. Evdeki yangınlarda bu sıkıntıyı giderebilmek için bir çalışıma yaptım ve yangın habercisi ismini verdiğim sistemi geliştirdim. Bu sistem öyle bir sistem olsun ki hem beni haberdar etsin, hem evin gazını kessin, hem yangını söndürsün, aspiratörü çalıştırsın ve çevredekilere haber versin istedim. Yani tam tekmil bir yangın söndürme sistemi düşündüm? ifadelerini kullandı.
Sistemin prototipinin çalışma esaslarını da yaptığı deneylerle anlatan Çetin, sistemin nasıl çalıştığını gösteren prototip ile alev sensörü, duman sensörü ve gaz sensörü sisteminin çalışmasını ve yangının söndürülme anını test etti.
Sistemin kesintisiz güç kaynağına bağlı olmasıyla elektrik kesintilerinden de etkilenmeyeceğini ifade eden Çetin, sistemin olası bir yangın durumunda ev sahibi ile birlikte sisteme yüklenecek altı telefon numarasına haber verdiğini de sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli