Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Yapan, Bandırma’ya yerleşti

Yapan, Bandırma’ya yerleşti

İstanbul Lozan Mübadilleri Derneği yönetim kurulu üyesi Alper Yapan: “Mübadele bilincini yerleştirmeye çalışıyoruz”

İstanbul Lozan Mübadilleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alper Yapan, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.
Erdek’e bağlı Ballıpınar Mahallesi doğumlu olup, İstanbul’dan gelerek Bandırma’ya yerleşen Yapan, Bandırma ve Erdek’e gelen mübadiller hakkında bilgiler verdi.
Mübadelenin tarihiyle ilgili çalışmalar yaparak, Girit’ten, 8 Mart 1924’te mübadillerin Erdek ve Bandırma’ya geldiklerini, 9 Mayıs 1924’te ise ikinci mübadil grubunun geldiğini vurgulayan Yapan, şunları söyledi:
“8 Mart 1924’te, Yunanistan’ın Korita ve Kokola kentlerinden gelen mübadiller Erdek’in Yukarı Yapıcı, Belkıs ve Ballıpınar mahallelerine, Bandırma’da ise Bereketli ve Gölyaka köyleri ile Edincik’e, 9 Mayıs 1924’te gelen mübadiller ise Erdek’te Karşıyaka ve Çakıl, Bandırma’da ise Sahil Yenice köylerine yerleştirildiler. Mübadiller, Bandırma’ya geldiklerinde önce, eski cezaevinin bulunduğu, o dönemde ismi ‘Telaffuzhane’ olan binada bir ay süreyle karantina altına alındılar. Çünkü o dönemde tifo ve dizanteri çok yaygındı. Hatta mübadillerden vefat eden çocuklar, şimdiki Ordu Caddesi’nin bulunduğu tünel bölgesine gömüldüler.”
Yapan, mübadeleyle Erdek’e ve Ballıpınar köyüne gelenlere yağ çıkarmaları için ikişer dönümlük zeytinlik verildiğini belirterek, “Zeytinyağı, altın suyu gibidir” dedi.
Alper Yapan, Türkiye’ye göre Yunanistan’daki mübadele bilincinin daha çok olduğunu sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Yapan Bandırma’ yerleşti
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı