Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yapay resifler umut veriyor

Yapay resifler umut veriyor

Erdek Belediyesi tarafından sahillere atılan yapay resiflerde balıklar yumurta bırakmaya başlarken, uzun aradan sonra ilk kez ıstakoza rastlandığı öğrenildi.

Erdek Belediyesi tarafından sahillere atılan yapay resiflerde balıklar yumurta bırakmaya başlarken, uzun aradan sonra ilk kez ıstakoz`a rastlandığı öğrenildi.
Yapay resif projesini değerlendiren balıkçılar, Erdek Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yapay resif projesi uygulamasıyla, söz konusu resiflerin etrafında dalış yapan su altı balıkadamlarının 3-4 yıl aradan sonra Erdek sahillerinde ilk kez ıstakoza rastladığını söylediler.
Türkiye denizlerinde aşırı ve kaçak trol avcılığına dur diyebilmek, dip balıkların yaşam alanlarının sağlanması ve dalış turizminin gelişmesi ile küçük balıkçılara avlak sahalar yaratılması için yapay resif projesinin başlatıldığını belirten amatör balıkçılar, yapay resiflerin balık türlerinin yuvalanmaları, üremeleri ve beslenmeleri için yaşam alanı oluşturmak amacıyla deniz tabanına 20-40 metre derinliğe yerleştirilen özel olarak dizayn edilmiş araçlar olduğunu anlattı.
Yapay resiflerin 200 yıldır Japonya ve Amerika gibi ülkelerde eskimiş araçların, gemilerin, araba lastiklerinin denize atılarak balıklara yaşam alanları oluşturmak için kullanıldığını anlatan balıkçılar, "Avrupa ise 60 yıldır yapay resif ile balıkların yaşam alanları oluşturmaktadır. Ülkemizde de deniz canlıları için yaşam alanı oluşturmak, kontrol edilemeyen denizlerimizde kaçak trol avcılığını önlemek, küçük balıkçıların av alanlarını oluşturmak için, ülkemizin değişik yerlerinde 15 yıldır yapay resif
projeleri uygulanmakta olduğu bilinmektedir. Erdek`te ise Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın girişimiyle Erdek Körfezinde ilk kez uygulama başlamıştır. Bu projede balıkların üremesini sağlayacak, korunaklı sahaların oluşmasına yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde, amatör balık adamlarının dalış yaptığı resiflerde 3-4 yıl gibi uzun bir aradan sonra ilk kez ıstakoz`un görülmesinin, yapay resiflerin gelecekte büyük yarar sağlayacağının ilk işareti olarak görülmesi istendi.     
Haber : Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli