Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Yarasalar, yeni yaşam yerleri suni mağaralara alıştı

Yarasalar, yeni yaşam yerleri suni mağaralara alıştı

Havran İlçesine kazandırılan suni mağaralar, yarasalara ev sahipliği yapıyor.

Havran İlçesine kazandırılan suni mağaralar, yarasalara ev sahipliği yapıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Balıkesir´de inşa edilen Havran Barajı ile birlikte tesis edilen suni mağara bölgedeki yarasalara ev sahipliği yapıyor.
Havran Barajı´nın yapımı esnasında baraj gölalanı içerisinde kalacak olan İnboğazı Mağarası´nın, Batı Anadolu´daki yarasa toplulukları için büyük önem arz ettiği tespit edilmişti.
Bu tespit üzerine 2006 yılında bölgede yaşayan yarasaların zarar görmesini engellemek amacıyla üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlarında yer aldığı bir komite kuruldu.
Kurulan komitenin önderliğinde ?Yarasalar İçin Suni Mağara? projesi adı altında bir çalışma başlatılmış ve bu proje kapsamında, aynı konumda hemen eski mağaranın (İnboğazı Mağarası) devamında ve su seviyesinin üzerinde kalacak şekilde benzer bir mağara yapılmasına karar verildi.
Bilimsel veriler ışığında yapımına karar verilen mağara 16 aylık bir zaman diliminde tamamlanarak 6 Eylül 2008 tarihinde bitirildi. Eski mağaranın tabanındaki flora ve fauna yeni mağaraya taşınarak sıcaklık ve nem ayarlayıcı düzenekler mağaraya yerleştirildi. Mağara içerisinde özel bölümler tesis edilerek ve gerekli alt yapı hazırlanarak yarasaların eski mağaradan yeni mağaraya geçişleri sağlandı. Proje sayesinde, binlerce yarasanın barınma ve üreme alanı olan suni mağara için günümüz fiyatlarıyla 4 milyon TL harcama yapıldı. Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı