Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yargıtay´dan emsal karar

Yargıtay´dan emsal karar

?Apartman ve site yöneticileri, oy birliğiyle alınan bir karar yoksa kat maliklerinden para toplayamaz?

Apartman yöneticisi olan bir kişi, binanın çatısını yaptırıp, kat maliklerinden toplayamayınca konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, söz konusu ücretin alınması için tüm kat maliklerinin onayının olması kararını verdi.
Son katta oturduğu binanın çatısını yaptıran yönetici, kat maliklerinin çatı ücreti ödememeleri gerektiğini öne sürerek mahkemeye başvurdu. Mahkeme, binanın çatısının yenilenmesi için tüm kat maliklerinin onayının bulunması gerektiği kararını verdi.
Çatı katında ikamet eden binanın yöneticisi, çatının yenilenmesi için bir şirketle anlaşmaya vardı. Şirket, belirlenen süreç içinde çatıyı yeniledi. Kat maliklerinin çatı için üzerlerine düşen ücreti ödememesiyle şoke olan yönetici, çatı bakım bedelini ödemeyenler hakkında icra takibi başlattı.
Davalı bina sakinleri, icra kararına itiraz ettiler.
Bina yöneticisi, bunun üzerine ikinci kez mahkemeye başvurarak, icra takibine yapılan itirazın kaldırılmasını istedi. Davacı yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu´nun 20/1 c maddesi uyarınca çatı yapım bedelini ödemeleri gerektiğini belirterek, borçluların itirazlarının iptaliyle takibin sürmesini istedi. Mahkeme, davanın reddine hükmetti.
KAT MALİKLERİNİN OY BİRLİĞİ İLE ALINACAK KARAR GEREKİR
Davacı, kararı temyiz etmek için Yargıtay´a başvurdu.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını onarken, açıklanan kararında, ?Dava konusu taşınmazın mimari projesine göre, ana taşınmazda çatının olmadığı belirlenmiştir. Somut olayda ise davacının kendi dairesini kapatacak şekilde yaptırdığı tespit edilmiştir. Çatı yapımı, proje değişikliği gerektirmekte olup, kat maliklerinin oy birliğiyle almış olduğu bir karar bulunmamaktadır. Ana taşınmaza ait proje tüm maliklerinin onayıyla değiştirilip belediyece onaylanmadıkça, projedeki biçimin korunması ve onarımın projesine ve tekniğine uygun olarak yapılması gerekir. Yasaya aykırı şekilde ve projesinde yer almayan biçimde yapılan çatının yapım giderinden, bu duruma onay vermeyen davalı taraf sorumlu tutulamaz. Tüm bu nedenlerle mahkemece yazılı şekilde karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığından dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre, yetinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usule ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir? dedi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Yargıtay emsal karar
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli