Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yaz tatili cilt sağlığınızı tehdit etmesin

Yaz tatili cilt sağlığınızı tehdit etmesin

Yaz dönemindeki iklimsel değişikliklerin en önemlileri; sıcaklık, UV ışığı ve nem oranındaki artıştır. Güneşin cildimize olumsuz etkileri artık açıkça bilinmektedir...

Yaz dönemindeki iklimsel değişikliklerin en önemlileri; sıcaklık, UV ışığı ve nem oranındaki artıştır. Güneşin cildimize olumsuz etkileri artık açıkça bilinmektedir ancak yaz aylarında, özellikle tatil döneminde dikkat etmediğimiz pek çok ayrıntı cilt sağlığımız üzerinde önemli rol oynar.
Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü`nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, yaz aylarında cilt sağlığımızı olumsuz etkileyen faktörler ile bilinçsiz uyguların deriye olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.
İsilikten korunmak için sık duş almak ve ölçülü giyinmek gerekiyor
Yazın artan ısı, öncelikle metabolizmada hızlanmaya, ter bezi aktivitesinde artmaya, damarlarda genişlemeye, "sebase" adı verilen yağ salgısında artmaya neden olur. Bu artışlar kişiden kişiye farklı oranlarda gözlenebilir fakat bazı insanlardaki artış, hastalık düzeyine varan sonuçlara yol açar. Bunların en önemlisi, aşırı terlemeye bağlı isiliklerdir. İsilik aşırı üretilen terin deriye atılamaması sonrasında gelişir ve küçük, kaşıntılı, bazen yanma duygusuna yol açan lezyonlar gelişir. Sık banyo yapılmadığında, aşırı giyinme devam ettiğinde bu küçücük sivilceye benzeyen kızarıklıklar, daha büyük çıbana benzeyen sivilcelere dönüşür; dolayısıyla antibiyotik tedavisi zorunluluğu doğar.
Aşırı terlemeye bilinçsiz yaklaşım mantara davetiye çıkarabilir
Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte aşırı terleme sorunu da ortaya çıkabilir. Aşırı terleme kıvrım bölgelerinde daha fazla görülür (Özellikle kasıklarda, koltuk altında, parmak aralarında, kadınlarda meme altı ya da arası) Bu bölgelerin ıslak ya da nemli kalması, maya hücrelerini harekete geçirerek mantar hastalığının oluşmasına neden olur. Özellikle ayaklarda kötü kokular, pişiğe benzeyen görüntüler ve şiddetli kaşıntılar başlar. Bu durum yine hekime başvurmayı gerektirir; çünkü bu şikayetlerin tedavisi ve takibinin ciddiye alınması gerekir.
Yine sıkça karşılaşılan bir konu da kılcal damarlardaki genişlemedir. Bu da ısının etkisiyle gelişir. Açık renkli kişilerde daha fazladır ve hayat boyu kalıcılıkları vardır.
Yaz aylarında tetiklenen ya da şiddeti artan birçok hastalığın yanında; hijyen ya da bakım ürünleri kullanımı veya davranışsal anlamda dikkat etmemiz gereken birçok konu vardır.
Vücuduzu havuz ve deniz suyundan arıtmayı ihmal etmeyin
Tatil anlayışımızdaki deniz ve havuz alışkanlıklarımız her geçen gün artmakta olup, bu konunun bizi nasıl tehlikelerle karşı karşıya bırakacağı önemli bir konudur. Duş alınmadan girilen havuzlar, ya da çıktıktan sonra duş almamak enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını ve oluşmasını kolaylaştıran en önemli yoldur. Bu enfeksiyonlardan en sık rastlananı da molluskum, siğiller, mantar enfeksiyonlarıdır ki; bazen tedavileri uzun zaman alabilir veya tedaviye yanıt vermeyebilir. Kişisel hijyenimize dikkat etmek hem kendi sağlığımız için hem de toplum sağlığı için çok önemlidir.
Terlik seçiminiz ayak sağlığınız için çok önemli
Havuz kenarlarında çıplak ayakla yürümek de bu hastalıkları bulaştırmamıza ya da kapmamıza neden olur. Mutlaka terlik kullanma alışkanlığı geliştirmemiz gerekmektedir. Terlik deyince de bilinmesi gereken önemli hususlar vardır: parmak arası ya da kapalı terlikler yazın pişiklerin, ya da nasırları temel nedeni olabilir. Çünkü sürtünme travması, deri sağlığı için istenilen bir pozisyon değildir. Yumuşak hava alan, deriye sürtme ya da terletme duygusu vermeyen terlikler kullanmak daha isabetli olur.
Saunaya kendi havlunuzla girin
Otellerde kullanılan ortak alanlar ne kadar hijyenik görülürse görülsün, bu mekanlarda kullanılacak ya da temas edilecek yerlere şahsi eşyalarımızla gidersek yine bulaşıcı hastalıklardan korunmak için önemli bir adım atmış oluruz. Mesela sauna, hamam, buhar odaları gibi yerlere terlikle girmek, oralarda oturacağımız yerlerde havlu kullanmak riskleri minumuma indirecektir.
Kumsalda güneşlenmek güzel ama…
Kumda geçirilecek zamanı azaltmak, ışığın deriye zararlarını azaltmak demektir. Bunun yanında kum taneciklerinin sürekli deriye teması deride kurumalara, kalınlaşmalara ve kabalaşmaya yol açar. Mümkün olduğu kadar az temas deri sağlığımıza iyi gelir.
Bronzlaşma karışımlarına da çok dikkat edin
Güneşlenirken vücuda sürülen her türlü ajan (SPF korumaları hariç) özellikle parfümlü ürünler deride istenmeyen yanmalara, lekelenmelere, alerjilere ve erken yaşta gelişebilen deri kanserlerine neden olur. Tatilde her akşam, gündüz maruz kaldığımız güneşin olumsuz etkilerini minimale indirmek ya da dindirmek için uygun bir bakım yapmak zararın neresinden müdahale edilirse o kadar yararlı olur.
Yaz dönemi ruhsal olarak kendimizi iyi hissettiğimiz ama derimize zarar verme alışkanlıklarımızla dolu bir mevsimdir. Yaz aylarında dinlenme, eğlenme amaçlı olarak yaptığımız bu faaliyetlerin dolaylı da olsa zararlarına karşı bilinçli olmamız ve cilt sağlığımızı korumak daha özenli davranmamız gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli