Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Yazıcı, Kuva-yi Milliye Müzesi´ni inceledi

Yazıcı, Kuva-yi Milliye Müzesi´ni inceledi

Balıkesir Valisi Ersin yazıcı, Kuva-yi Milliye Müzesinde incelemede bulunarak, Balıkesir´in birçok kültürel zenginliğinin olduğunu, bu zenginliklerin tanıtımının iyi yapılmasıyla birlikte ilin kültür ve turizm şehri olma yolunda önemli adımlar atacağını s

Balıkesir Valisi Ersin yazıcı, Kuva-yi Milliye Müzesinde incelemede bulunarak, Balıkesir´in birçok kültürel zenginliğinin olduğunu, bu zenginliklerin tanıtımının iyi yapılmasıyla birlikte ilin kültür ve turizm şehri olma yolunda önemli adımlar atacağını söyledi.
Vali Yazıcı, müzede sergilenen tarihi eserler hakkında Müze Müdürü Funda Ünal´dan bilgi aldı.
Vali Yazıcı, bilgilendirmenin ardından Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonu´nu gezerek, salonda gördüğü eksiklikler konusunda yetkililere uyarılarda bulundu.
Vali Yazıcı günün son ziyaretini, Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesine gerçekleştirdi.
Vali Ersin Yazıcı, Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesinde incelemelerde bulundu ve birçok el yazması eserin bulunduğu kütüphanedeki eserler hakkında Kütüphane Müdürü Şahin Gergin´den bilgiler aldı.
İncelemelerin ardından açıklama yapan Vali Yazıcı "Burası sadece Balıkesir için değil ülkemiz içinde önem arz eden bir kütüphanedir. Nadide ve emsali olmayan el yazması eserler bulunmakta ve bunlar dijital ortamda her türlü araştırmacıların istifade edecek duruma getirilmiştir. Türkiye´de 18 tane yazma eser kütüphanesi var bunlardan bir tanesinin de Balıkesir´de olması çok önemlidir. Burada bulunan yazma eser kütüphanesi önemli eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu eserler Balıkesir´in ve temsil ettiği medeniyetin tarihini bizlere çok güzel yansıtmaktadır. Medeniyetimizin devamı için bizler de geçmişte olduğu gibi, bilgiye, kitaba ve ilime önem vermeliyiz." diye konuştu.
Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Şahin Gergin, kütüphane hakkında bilgiler vererek, yazma eserler kütüphanelerinin araştırmacılar içinde yardımcı olduğunu ifade etti.
Kütüphanenin en değerli eserleri arasında 800 yıllık olduğu sanılan minyatür ve tezhiplerle süslü el yazması Kur´an-Kerim ile Vankulu Mehmet Efendi´nin yazdığı, İbrahim Müteferrika´nın ise 1729 yılında matbaasında bastığı ilk eser olan Vankulu Lügatı da yer alıyor. (Vankulu Lügati, Cevherî´nin kaleme aldığı ve es-Sıhâh adlı meşhur Arapça sözlüğün Vankulu Mehmed Efendi tarafından yapılmış tercümesidir. Eser 28 bâbdan, her bâb ise 28 fasıldan oluşmaktadır. Eseri değerli kılan yönlerden birisi, bir Osmanlı müellifinin kaleminden çıkıp matbaada basılan ilk kitap olmasıdır. Zira eser 31 Ocak 1729 (1 Recep 1141) tarihinde İbrahim Müteferrika tarafından yayına hazırlanarak neşredilmiştir) Balıkesir Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesi ise İstanbul Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli