Bugün, 19 Mart 2024 Salı

“Yedi Bahçe” zeytinyağı atağında

“Yedi Bahçe” zeytinyağı atağında

“Yedi Bahçe Limited Şirketi”ne ait zeytinyağı üretim tesisi kısa süre içinde üreticilerin ilgi odağı durumuna geldi.

“Yedi Bahçe Limited Şirketi”ne ait zeytinyağı üretim tesisi kısa süre içinde üreticilerin ilgi odağı durumuna geldi.
Bandırma-Erdek karayolunun yanında, Çeltikçi Küme Evleri, No: 137’deki“Yedi Bahçe Zeytincilik” tesislerin sahibi, tuğgenerallikten emekli Necati Tekin, bu tesisler için Erdek’i seçmesinin nedenini şöyle açıkladı:
“Ailece yaşamımızı geçireceğimiz sakin bir sahil kasabası arayışına geçtik. Gökçeada’dan Ayvalık’a kadar araştırdık. Sonunda en doğal, kozmopolit duruma gelmemiş bir yer olarak Erdek’te yerleşmeye karar verdik. Bu tesislerimizi bir ay kadar önce Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan aldığımız destek ile açtık. Kapıdağ, Şirinçavuş ve Musakça yöresinden gelen üreticilerin ürünlerinden zeytinyağı üretip, kendilerine teslim ediyoruz.”
“Soğuk sıkım” yöntemiyle ve son sistem, Haus marka zeytin sıkma makinesiyle günlük 40 ton zeytin işleme kapasitesine sahip bulunduklarına dikkati çeken Tekin, şunları söyledi:
“Avrupa Birliği ve gıda kodeksi normlarına göre üretim yapıyoruz. Alt zeytini almıyoruz. Çünkü alt zeytininden üretilecek zeytinyağındaki zararlı maddeler, yararlı maddelere göre çok daha fazladır. Bu nedenle ağaçtan toplanan zeytinler ile alt zeytininin karıştırılarak zeytinyağı yapılması çok yanlıştır. Bunu üreticilerimize de anlatarak, uyarıyoruz. Aslında Erdek ve Kapıdağ’daki zeytinler, çeşitli yönlerden esen rüzgârlar ve konumlarına göre çok kaliteli ve mineral açısından çok zengin.”            
Kaliteli zeytinyağı üretimi için vazgeçilmez üç koşulun, alt zeytini olmaması, dalından koparıldıktan en geç 48 saat içinde işlem görmesi ve soğuk sıkım yapılmasından geçtiğine işaret eden Tekin, şirketlerinin “İyi Tarım Uygulaması Sertifikası”na sahip olduklarını, tesislerinin 12 ay açık bulunup, halen 12 olan çalışan sayısını önümüzdeki dönemde artırmayı planladıklarını belirtti.
Zeytinden kaliteli verim alınmasının yolunun “iyi tarım uygulaması”ndan geçtiğinin altını çizen Necati Tekin, “Üreticiler, ne yazık ki bilinçsiz ilaçlama yapıyor. Kimyasal ilaçlar ve gübreyle doğayı öldürdükleri gibi ürünlerinin kalitesini de düşürüyor. Oysa ilaçlama ve gübreleme, sağlıklı bir toprak analizi sonucunda, gerekiyorsa yapılmalıdır” dedi.
Ayçiçeği ile zeytinyağının asla kıyaslanmaması gerektiğine işaret eden Tekin, şu değerlendirmede bulundu:
“Kaliteli zeytinyağı, ana sütüne en yakın bir yağdır. Soğuk sıkımı olmayan ayçiçeği yağı ise işlenmiş bir yağdır. Buna rağmen ayçiçeği yağının bugünlerde fiyatının zeytinyağına yaklaşmasını, ayçiçeği yağındaki üretim kıtlığına
bağlıyorum. Ancak zeytinyağının değeri asla tartışılmaz. Tüketici, 10 kilogram ayçiçeği yerine 1 kilogram zeytinyağı kullansa çok daha sağlıklıdır.”
İHRACAT DA VAR
“Yedi bahçe Limited Şirketi” olarak yeni ürünlerini dört ülkeye ihraç ettikleri bilgisini veren Tekin, şöyle konuştu:
“Hollanda, ABD, İngiltere ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapmak için çalışmalarımız var. Bu ülkeler, laboratuvarlarında belirledikleri ayrı donelerle zeytinyağı almak istiyorlar. Yani kolay kolay zeytinyağı almıyorlar. Biz de onlar için ‘SEVEN GARDEN’ markasıyla özel ürünler ihraç ediyoruz.”
Tekin, ayrıca her çeşit askeri pil üreten, merkezi Kayseri’de bulunan ASPİLSAN’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığını da sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



Reha
24.11.2021 17:36:24
Sözü geçen tesiste zeytinlerimi sıktırdım ve çok iyi hizmet aldım. Teşekkürler

Anahtar Kelimeler: Bahçe” zeytinyağı atağında
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli