Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yeni ?Kıyı İmar Planı?, çevrenin gözyaşları!

Yeni ?Kıyı İmar Planı?, çevrenin gözyaşları!

Yeni çıkarılıp yürürlüğe sokulma planları yapılan ?Kıyı İmar Planı?, bölgemizdeki doğa için büyük tehlike oluşturuyor. Çevreciler ve doğaseverler, bu planın yürürlüğe girmesinin, başta Kapıdağ olmak üzere Bandırma ve Erdek´teki tarım arazilerine büyük zar

Yeni çıkarılıp yürürlüğe sokulma planları yapılan ?Kıyı İmar Planı?, bölgemizdeki doğa için büyük tehlike oluşturuyor. Çevreciler ve doğaseverler, bu planın yürürlüğe girmesinin, başta Kapıdağ olmak üzere Bandırma ve Erdek´teki tarım arazilerine büyük zarar vereceğine dikkat çekerek, tepki gösteriyorlar.
?Balıkesir-Çanakkale Bütünleşik 1/50.000´lik İmar Planı?, görüşlerin bildirilmesi için 18.11.2020 tarihinde, Balıkesir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü´nün WEB sayfasında askıya çıkarılarak, 30 gün süreyle vatandaşların incelemesine ve değerlendirilmesine sunulup, itirazlara açılmıştı.
Bu sürenin ardından yürürlüğe girmesi öngörülen yeni ?Kıyı İmar Planı?, bölgemiz doğasına ve tarım arazilerine büyük olumsuzluklar getiriyor.
Bandırma, Erdek ve Kapıdağ´ın doğasını tehlikeye sokan bu tehlikeler şöyle:
?Yeni imar yasasına göre Kapıdağ, Rüzgâr Enerji Santrali (RES) alanı olarak tanımlanıyor. Böylece kayın ormanlarının kesilerek RES´ler için yer açılmasına olanak sağlanıyor.
Edincik altına yük limanı açılmasının önündeki engeller kaldırılıyor. Bütünleşik 1/50.000´lik imar planında yer alan plana göre, Edincik altı bölgesine yük limanı yapılmasının önü açılırken, planda, Erdek´in içindeki trafiği rahatlatacak feribot limanı öngörülmüyor. Yani Erdek´in kent içindeki trafik keşmekeşi umursanmıyor. 

Marmara Organize Sanayi Bölgesi ve onun içinde yer alan demir çelik haddehane sanayiine olanak sağlanıyor. Böylece Bezirci, Edincik altı ve Misakça arasında yer alan büyük arazi bölümlerine organize sanayi bölgesinin ve demir çelik haddehanelerinin önünün açılmasına karar veriliyor. Halen Marmara Organize Sanayi Bölgesi, faaliyetlerini sürdürürken, üyelerine parsel satışları yapıyor. Hatta parsel satışları için kampanyalar düzenliyor. Böylece İstanbullu haddecilerin, bölgeyi mesken tutmaları sağlanıyor. Marmara Organize Sanayi Bölgesi oluşumuna Balıkesir Valiliği ve Bandırma Belediyesi de destek veriyor.
Erdek´e bağlı Narlı ve İlhanlar mahallelerinin ?midye çiftliği alanları? olarak tanımlanması, bölgede midye çiftliklerinin sayılarının artmasına yol açacak gibi görünüyor.
Yeni imar planına göre, Avşa-Paşalimanı-Ekinlik adaları arasında ?yat limanı? yapılması planlanıyor.
Yenice Mahallesi(köyü)-Kapıdağ Çakıl Köy kıyıları arasında tersane yapılması öngörülüyor.
Bandırma-Adalar-Erdek kıyılarının tamamı, yer yer 4.000 metre derinliğe dek olmak üzere tarımsal alan olmaktan çıkarılarak, ?kentsel alan? konumuna dönüştürülüyor.
Yürürlüğe girmesi düşünülen plana karşı çevre gönüllülerinin eylemler gerçekleştirmesine mutlak gözle bakılıyor. Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli