Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yeni bir spor dalı: Oryantiring

Yeni bir spor dalı: Oryantiring

Bandırmada görev yapan Oryantiring sporu (harita ve pusula yardımıyla yön bulma) antrenörü, eğiticisi ve lisanslı sporcusu Ertun Yıldızlı, bu sporun her geçen gün daha da yaygınlaştığına dikkati çekti.

Bandırma`da görev yapan Oryantiring sporu (harita ve pusula yardımıyla yön bulma) antrenörü, eğiticisi ve lisanslı sporcusu Ertun Yıldızlı, bu sporun her geçen gün daha da yaygınlaştığına dikkati çekti. Bu sporun ülkemizde ilk kez, 1980`li yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde başladığına işaret eden Yıldızlı, şunları söyledi:
"1999 yılında, Ankara`da, Oryantiring sporu yapan ilk sivil hareket ortaya çıktı. 2000 yılında ise İstanbul`da ilk oryantiring spor kulübü kuruldu. 2002 yılında kurulan Oryantiring Federasyonu`nun Başkanlığını Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Çolakoğlu yaparken, Federasyonun Başkan Yardımcılığını ise Balıkesir`den, emekli asker Koray Dever yürütüyor. Balıkesir`de hâlen belediye destekli, 14-16 yaş grubu gençlerden kurulu bir oryantiring spor kulübü bulunuyor."
Bandırma`da, oryantiring sporunu yaygınlaştırmak amacıyla çaba harcadıklarını vurgulayan Yıldızlı, Marmara ve 17 Eylül İlköğretim Okullarında okuyan 80-90 öğrencinin bu sporu yaptığına dikkati çekerken, şöyle konuştu:
"Harita ve pusula yardımıyla hedef bulma sporu olan Oryantiring, koşarak da yapılabiliyor. Ailece ve doğada, piknik havası içinde de yapılabilen bu sporun çeşitli yararları bulunuyor. Küçük yaş gruplarında bulunan çocuklar için bu sporun fiziksel ve zihinsel gelişimi üst düzeye çıkardığını, onlara özgüven sağladığını söyleyebiliriz. Bu spor, gençlerin kendilerini ifade edebilmelerine, problem çözme becerilerinin artmasına önemli katkı sağlamaktadır. Bir doğa sporu olan Oryantiring, gençlerin, öğrencilerin coğrafya, matematik ve fen bilgisi derslerine de önemli katkılar sağladığı gibi onlara doğa sevgisi ve çevre bilinci de aşılamaktadır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false