Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Yerden ilaçlama işe yaramadı

Yerden ilaçlama işe yaramadı

Çiftçilerin, zeytin sineğine karşı yer aletleriyle yaptığı ilaçlamada başarılı sonuç alınamadı.

Her yıl Temmuz ayında görülen zeytin sineğinin bu sene Haziran ayının sonlarına doğru yapılan sayımlarda beklenenden 1 ay önce tespit edildiğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü M. Murat Yazar, çiftçilerin uyarılmasına karşın, zeytin sineğinde yaşanan inanılmaz artışın, çiftçilerin yer aletleriyle yaptıkları ilaçlamada başarılı sonucun alınmasını engellediğini söyledi.
Zeytin sineğinin erken görülmesinin yanı sıra sayımda yaşanan artışı, kış mevsiminin ılıman geçmesine bağlayan Yazar, her sene Temmuz ayında görülen zeytin sineğinin bu yıl hem 1 ay önce hem de beklenenin çok üstünde çıkmasının yerden yapılan ilaçlamayı başarısız kıldığını öne sürdü.
Güney Marmara Bölgesinin önemli zeytin üretim merkezlerinden Kapıdağ Yarımadasında, uçakla havadan ilaçlama mücadele zamanının belirlenmesi için zeytin sineği zararlısının sayımı Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürlüğü`nün kontrolü altında devam ettiğini işaret eden Yazar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli uzmanlar tarafından 16 merkezde kurulan zeytin sineği tuzaklarının haftanın iki günü kontrol ederek zararlının yoğunluğunun belirlenmesine çalışıldığını bildirdi. 
Zeytin sineğine karşı mücadele için çiftçilerin Haziran ayından bu yana uyarıldığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü Murat Yazar, sinek yoğunluğunun zarar eşiğine geldiği belirlenince, bakanlıktan bu yıla özgü alınan izin doğrultusunda uçakla havadan ilaçlamaya geçileceğini açıkladı. 
Zeytin sineği konusunda çiftçilerin uyarılmasına devam edildiğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü Yazar, ilçede 32 entegre bahçesinde kurulan tuzaklarda sayımların halen devam ettiğini dile getirdi.
Yazar, "Bunları, haftada Pazartesi ve Perşembe günleri kontrol ediyoruz. Şu anda zeytine en büyük zarar veren zeytin sineğinin sayımlarını tespit ediyoruz. Bu sayımlar neticesinde ilaçlama zamanını tespit ederek, vatandaşlarımıza ilan edip duyuruyor, tedbir alınmasını sağlıyoruz" dedi.
Bilindiği gibi, bölgemizde yaklaşık 1 milyon dolayında zeytin ağacı bulunuyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli