Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yerel gazeteler zorda

Yerel gazeteler zorda

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir: ?Resmi ilanlar mum gibi eriyor?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin (TGC) Eskişehir´de gerçekleştirdiği ?86. Yerel Medya Semineri?nde konuşan TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, yerel gazetelerin resmi ilanlarının her geçen gün eridiğine dikkati çekti.
Yerel basının, ülkemizde halkla en çok bütünleştiği dönemin ?Milli Kurtuluş? yılları olduğuna işaret eden Özdemir, Atatürk´ün, Anadolu basınını ?Fazilet Adaları? olarak nitelediğini belirtti.
Günümüzde, Almanya´da satılan 50 milyon gazetenin 20 milyonunu yerel basının oluşturduğunun altını çizen Özdemir, ülkemizde yayınlanan gazetelerin % 90,7´sini yerel gazetelerin oluşturduğunu belirtirken, şu değerlendirmede bulundu:
?Resmi ilanlar, yerel basın için çok önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Ancak, son yıllarda resmi ilan fiyatları artmadığı gibi resmi ilanlar da yok olmaya başladı. Pek çok kurum ve kuruluş, resmi ilan dışında kaldı. Yani, son yıllarda resmi ilanlar sürekli şekilde, mum gibi eriyor. Dağıtılacak pasta bitiyor. Belediyeler, kamu kuruluşları artık ihale ilanı vermiyor. KÖYDES ve BELDES ihaleleri ilandan muaf tutuldu. Kimlik ve ehliyet kayıplarında yerel gazeteye kayıp ilanı verilme zorunluluğu kaldırıldı. Özelleştirmeler, yerel gazetelerin resmi ilanlarını vurdu. Artık hiçbir özel kuruluş, gazetelere ihale ilanı vermiyor. Önceleri her hastane, ihale ilanlarını ayrı ayrı yerel basına vermek zorundaydılar. Şimdi, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, ilanları artık tek elden veriyor.?
10 aydır resmi ilan tarifesinin açıklanmamasını da eleştiren Özdemir, yerel basının, demok-rasinin yaşama geçirilmesindeki önemini sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Yerel gazeteler zorda
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli