Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşilçam´ın emektar oyuncusu Ahmet Mekin: ?Yeşilçam, en büyük okuldur?

Yeşilçam´ın emektar oyuncusu Ahmet Mekin: ?Yeşilçam, en büyük okuldur?

Türk Sineması´nın emektar oyuncusu Ahmet Mekin, 1980 yılından beri yaşadığı Erdek´e bağlı Ocaklar Mahallesi´nde, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Turgay Olcayto ile buluştu.

Türk Sineması´nın emektar oyuncusu Ahmet Mekin, 1980 yılından beri yaşadığı Erdek´e bağlı Ocaklar Mahallesi´nde, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Turgay Olcayto ile buluştu. Mekin ve Olcayto, Yeşilçam´ın yanı sıra İstanbul´daki ortak dostlarıyla ilgili söyleşide bulunup anılarını tazelediler. Oyuncu Ahmet Mekin, Türk Sineması´nın, toplumumuz için çok önemli olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
?Türk Sineması, bu ülkeye Milli Eğitim´den daha çok hizmet vermiştir. Yeşilçam, en büyük okuldur. Türk insanı, o filmlerden giyimi-kuşamı, yemek adabını, güzel konuşmayı, yardımlaşmayı, sevgi ve saygıyı, iyilik ve güzelliği görerek öğrenmiştir. Yeşilçam´ın bu yararlarını da hiç unutmamak gerekir.?
Yeşilçam´a, ?vefasız? diyenlere şaşırdığını vurgulayan Mekin, şu değerlendirmede bulundu:
?Yeşilçam, neden vefasız olsun? Oyuncu olarak bir yapımcıyla profesyonel anlaşma imzalarsınız. Film tutar veya tutmaz. Kaldı ki, sinema öncelikle ticaret, ardından da sanat demektir. Yani, sinemada öncelikle ticaret gelir. Çünkü yapımcı, eğer yatırım yaptığı film, iyi gişe yaparsa, kazandığı bu parayla yeni film yapımlarına yönelecek, Yeşilçam´a hizmetini sürdürecektir. Film iş yapmazsa ve zarar ederse, yeni film yapma olanağı kalmayacaktır. Yani, Yeşilçam, bir şirket değildir. Oyuncuların karşısında tek tek yapımcılar vardır. Eğer oyuncu olarak elinize geçen parayı tutumlu harcarsanız, sizin için sıkıntı olmaz. Ben, Yeşilçam´dan kazandığım paralarla ailemi geçindirdim, çocuklarımı okuttum.

Buna karşılık aynı zamanda, 60 yıl emek verdiğim sinema sayesinde bugün, toplumda büyük sevgi ve saygı görüyorum. En büyük kazanç da budur.?
Sinema eleştirmenlerinin, filmleri eleştirerek, seyirciyi yönlendirmelerini doğru bulmadığını belirten Mekin, şöyle konuştu:
?Sinema eleştirmeni denen kişiler, filmler hakkında iyi-kötü değerlendirmeler yapıyorlar. Bunu doğru bulmuyorum. Çünkü, her kişinin değer yargısı ve beğenileri farklıdır. Bırakalım, filmler hakkında kararı seyirci versin. ?Sanat filmi´ söylemini de doğru bulmuyorum. Sadece iyi veya kötü film vardır.?
Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Tarık Dursun K´nın da çok sevdiği bir dostu olduğuna işaret eden Mekin, ?Onun sinemaya uyarlanan eserlerinden birkaç filmde de oynamıştım. Çok iyi bir edebiyatçı ve yazardı. Sinemaya da gönül vermişti? dedi.
Kendi filmlerini pek izlemediğini vurgularken, ?Ancak zaman zaman Yeşilçam filmlerine göz attığımda, en çok İstanbul´un eski toplumsal yaşamı ve güzelliklerinin bugün yerine yeller estiğini görüyor ve üzülüyorum? dedi.
Şu anda, yeni bir projede yer almayı düşünmediğini belirten Mekin, Ocaklar´da her gün yaklaşık 5 kilometre yürüdüğünü, zaman zaman da yüzdüğünü sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı

/resimler/2015-8/29/1456588345233.jpg



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false