Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Yılmaz daha temiz bir Balıkesir için çalışıyoruz

Yılmaz daha temiz bir Balıkesir için çalışıyoruz

Balıkesir Büyükşehir belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Yılmaz, ?Ayvalık ve Havran Katı Atık Aktarma İstasyonları faaliyette, vahşi depolama dönemi bitiyor, daha temiz bir Balıkesir için çalışıyoruz.? dedi.

Balıkesir Büyükşehir belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Yılmaz, ?Ayvalık ve Havran Katı Atık Aktarma İstasyonları faaliyette, vahşi depolama dönemi bitiyor, daha temiz bir Balıkesir için çalışıyoruz.? dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Ayvalık ve Havran Katı Atık Aktarma İstasyonları devreye sokularak çalışmaya başladı.
Özellikle yaz aylarındaki yoğun nüfus artışı nedeniyle artan katı atıklar vahşi depolama sistemiyle bertaraf ediliyorken, artık Havran, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık katı atıklarını Balıkesir merkezindeki Katı Atık Bertaraf Tesisleri´ne göndererek vahşi depolama yapmayacaklar.
Havran ve Ayvalık Katı Atık Aktarma İstasyonlarının devreye sokulması nedeniyle açıklamalarda bulunan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Yılmaz, körfez bölgesinin katı atıktan kurtulacağını söyledi.
Yaz aylarında turizmin hareketlenmesiyle birlikte nüfus konusunda büyük yoğunluk yaşayan körfez bölgesinin Balıkesir için çok önemli oluğunu ifade eden Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Yılmaz şöyle konuştu: ?Her karış toprağı doğa harikası olan, mavi ve yeşilin her tonunu içinde barındıran körfez bölgemiz ülkemiz turizminin en önemli çekim merkezidir. Bölgede yaz aylarında turizmin canlanmasıyla birlikte nüfus artışı olmakta ve çöp miktarı da buna paralel olarak artış göstermektedir. Havran, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerimizde bundan önceki süreçte vahşi olarak depolanan evsel atıklar; toprağı, su kaynaklarını ve atmosferi kirleterek çevre sağlığını tehdit etmekteydi. Aynı zamanda vahşi depolama alanlarında gelir elde etmek için çalışan ve barınan kişilerde de sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktaydı. Ayvalık ve Havran Katı Atık Aktarma İstasyonlarının işletmeye alınmasıyla vahşi depolamaya son vererek, herhangi bir koku ve çevre kirliliği yaratmayan, çevre ve insan sağlığı açısından tehlike ve zarar arz etmeyen örnek bir yatırımı daha gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Körfez bölgemizdeki 5 ilçemizde toplanan evsel atıklar bertarafı sağlanmak üzere, katı atık aktarma istasyonları aracılığıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ait Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi´ne taşınıyor.?
İl merkezindeki Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Daire Başkanı Mustafa Yılmaz, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü: ?İlçe Belediyeleri tarafından günlük olarak toplanan atıklar katı atık toplama araçlarıyla aktarma istasyonlarına getiriliyor ve burada Büyükşehir Belediyemize ait TIR´lara aktarılıyor. 3´er perondan oluşan Ayvalık ve Havran aktarma istasyonlarında yüksek kapasiteli TIR´larla hizmet veriliyor. Kış döneminde yaklaşık 350 ton olan atık transferinin, turizmin yoğun olduğu yaz döneminde günlük 1200 ton´a ulaşacağı öngörülüyor. Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisine getirilen atıklar, ayırma ünitesinde ayrıştırılarak kağıt, metal, cam ve plastikler ekonomiye geri kazandırılacak. Organik atıklardan park ve bahçelerde kullanılmak üzere kompost üretilecek ve geri kazanımı mümkün olmayan kalorifik değeri yüksek olan atıklar alternatif yakıt haline dönüştürülecek. Aynı zamanda tesiste çöp gazından ise 200 bin kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik üretimi gerçekleştirilecektir.?
Balıkesir´in 20 ilçesinin katı atık sorununun arındırıldığına dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle noktaladı: ?2019 yılı içinde Marmara Adalar ve Dursunbey ilçelerimizde de planlanan projelerle birlikte, 20 ilçemizin çöp sorunu sona eriyor. Çevrenin korunması amacıyla faaliyete geçirilen katı atık aktarma istasyonları; Karbondioksit (CO2), Metan (CH4) emisyonlarını, gürültü ve görüntü kirliliğini de azaltıyor. Tarım arazileri korunuyor ve bu sayede yer altı sularının kirlenmesi önleniyor. Atıkların büyük araçlarla taşınmasıyla trafik yükünde azalma ve aynı zamanda atık toplama için gerekli ekipman ihtiyacında ekonomik tasarruf sağlanarak, ilçe belediyelerinin de taşıma maliyetleri düşmüş olacak. Bununla beraber bölgede bulunan vahşi depolama sahaları gerek yerinde kapatılarak, gerekse taşınarak rehabilite edilecek ve bu sayede yaz aylarında vahşi depolama sahalarında meydana gelebilecek orman yangınlarına da son vermiş olacağız.? Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli