Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yok olmaya yüz tutan mesleklere destek istendi

Yok olmaya yüz tutan mesleklere destek istendi

Balıkesir Terziler Konfeksiyoncular ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kazım Avcı, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin devam edebilmesi için devletin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Balıkesir Terziler Konfeksiyoncular ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kazım Avcı, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin devam edebilmesi için devletin destek vermesi gerektiğini söyledi.
Terziler Odası Başkanı Kazım Avı, terzilerin, teknolojik gelişmeler ve fiyatlar nedeniyle hazır giyim sektörüyle rekabet edemediğini kaydetti.
Kişilerin, istediği renk ve kumaşlardan etek, ceket, pantolon ve takım elbiselerini farklı modellerde diktirdikleri terzilerin, hazır giyim sektörü nedeniyle neredeyse sadece tamirat yapar hale geldiğini belirten Avcı, kaybolmaya yüz tutan mesleklerin devam edebilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu belirtti.
Girişimcilik kursunu bitiren, terzi dükkanı açacak yeni esnaflar için SSK, Vergi muafiyeti, teçhizat ve makine desteği verilmesini talep eden Avcı, verilecek desteğin de 5-10 yıl gibi olmasını işaret etti.
İnsanların gelir dağılımının düşmesi nedeniyle dikiş diktiremez hale geldiğini savunan Avcı, “Bağ Kur’dan emekli olan terziler 700-750 lira emekli maaşı alıyor. Bu para ile geçinemeyince mesleklerine yeniden dönüyorlar. Çırak bulamıyoruz. Terzilik, tekrar mesleğe dönen emekliler sayesinde ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.
Hazır giyim bizi bitirdi
20 yıl öncesine kadar insanların özel terzilerinin olduğunu ve bu terzilerin, müşterilerine has özel kıyafetler diktiğini belirten Avcı, “Hazır giyim ve tekstil sanayi çok gelişti. Bunun yanında da özel dikime göre çok daha ucuz. İnsanlarda bundan dolayı hazır giyimi tercih ediyor” diye konuştu.
Terzilerin eskisi kadar rağbet görmemesi nedeniyle ufak tefek işler yaparak geçindiklerini, bu meslekte artık çırak ve kalfa yetişmediğine dikkat çeken Avcı, “Biz bu mesleği yıllarca severek ve isteyerek yaptık. Bizim zamanımızda iyi bir terzi olarak yetiştirmemiz için çok eleman getirilip çırak olarak yanımıza veriliyordu. Şimdi, bu mesleği yapanlar, günden güne azalıyor.” dedi.
Emekli olup çalışanlardan kesilen % 15’lik Sosyal Destek Primi uygulamasının kaldırılmasının torba yasa tasarısında yer almadığınına vurgu yapan Avcı, “Torba Yasa tasarısı bu şekilde çıkarsa, esnaf ve sanatkâra hiçbir faydası olmayacak. Terziler, tek başına çalışan kişiler. Torba Yasada Sosyal Destek Prim kesintisinin kaldırılması yer almalı.” diyerek sözlerine ekledi.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli