Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

YÖRSAN’ın satışı Vatan Partisi’nin yakın takibinde

YÖRSAN’ın satışı Vatan Partisi’nin yakın takibinde

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak, YÖRSAN’ın icradan satışa çıkarılması hakkında...

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak, YÖRSAN’ın icradan satışa çıkarılması hakkında bir basın açıklaması yaparak süreci yakından takip ettiklerini, YÖRSAN’ın kamulaştırılması gerektiğini, ancak özel sektöre satışı yapılması durumunda ise 3 kırmızı çizgilerinin olduğunu duyurdu. 
İflas tarihinden önce çalışan işçilerin tamamına iş güvencesi verilmesinin taahhüt altına alınması ve sendikal haklarının korunmasını, süt üreticilerinin kooperatiflerin ve işçilerin alacaklarının öncelikli olarak ödenmesini, ulusal ve uluslararası çapta tanınmış YÖRSAN işletmesinin üretime devam etmesi gerektiğini belirten Albayrak, açıklamasında şunları kaydetti: “Susurluk İcra İflas Dairesi’nin 2020/1 sayılı kararına göre YÖRSAN’ın 17 Ocak 2022 tarihinde ihale yoluyla satışa çıkarılacağı açıklanmıştır. YÖRSAN, Susurluk’un ve Balıkesir’in üretim ve istihdam kalelerinden biriyken yapılan yanlışlar silsilesi nedeniyle batırılmıştı. 2014 verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 214. Sanayi kuruluşu olup, yıllık cirosu 475 milyon TL olan ve 20’den fazla ülkeye ihracat yapan fabrika hakkında 10 Temmuz 2020 tarihinde ilgili mahkeme tarafından iflas kararı verilmiştir. İflas ettiği tarihte 300’e yakın işçinin istihdam edildiği, süt üreticileri de hesaba katıldığında dolaylı istihdamın 20.000 kişinin üzerinde olduğu fabrikanın bu duruma getirilmesi yönetenlerin açık ihmalinin ve denetimsizliğin bir sonucudur. Bu tarihten itibaren 15 aydan beri üretim yapılamayan, makinelerin atıl şekilde beklediği, 300’e yakın işçinin işinden edildiği, işçilerin ve süt üreticilerinin milyonlarca lira alacağını tahsil edemediği bir süreç yaşanmaktadır. Bizim gibi ekonomisi gelişmekte olan ülkelerde devletin, üretimin arttırılmasına öncülük etmesi gerekmektedir. İflas eden işletmelerin kamulaştırılması, ekmek teknesinin korunması ve geliştirilmesi basit bir tercih değil stratejik bir zorunluluktur. YÖRSAN’ın % 51’inin kamulaştırılması, geriye kalan hisselerin işçilere, süt üreticilerine, kooperatiflere ve eğer isterlerse eski sahiplerine pay edilerek üretim ve istihdamın sürdürülebilir hale getirilmesi en doğru yöntemdir. Ancak, fabrika hakkında satış kararı verilmesi, partimiz tarafından yeni bir değerlendirme yapılmasını zorunlu kılmıştır. Burada ihale yapılırken üretim ve istihdamı koruyacak taahhütler alınması zaruridir. Partimiz, YÖRSAN’ın icradan satışı hakkında 3 kırmızı çizginin kesinlikle korunması gerektiğini karar altına almıştır; İflas tarihinden önce fabrikada çalışan işçilerin tamamı işine geri dönmelidir. Gerekli iş güvencesi verilmeli, işçilerin sendikal hakları korunmalıdır. 20.000 kişinin üzerindeki süt üreticisinin, kooperatiflerin ve işçilerin alacakları öncelikli olarak ödenmelidir. Ulusal ve uluslararası çapta tanınmış bir marka olan YÖRSAN işletmesinin üretime devam edileceğinin garanti altına alınması gerekmektedir.” 
 Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli