Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yrd. Doç. Dr. Koçhan : Kyzikostaki

Yrd. Doç. Dr. Koçhan : Kyzikostaki

Erdek Düzler Mahallesi bölgesinde yer alan Kyzikos Antik Kentinde Hadrian Tapınağındaki kazı çalışmaları sürüyor.

Erdek Düzler Mahallesi bölgesinde yer alan Kyzikos Antik Kenti`nde Hadrian Tapınağındaki  kazı çalışmaları sürüyor. Çalışmaları yürüten Kazı ekibi Başkanı Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Nurettin Koçhan`ı ziyaret eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, Bandırma GÜMÇED eski Başkanı Sedat Kutbek ile Bandırma GÜMÇED Temsilcisi ve BAÇEP Yönetim Kurulu üyesi Engin Arıcan,  Koçhan`dan kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi aldılar.
Bu yıl Kültür Bakanlığı`nın kazı için 108 bin lira ödenek çıkarttığını ve bu ödenekle çalışmalarının bitme noktasına geldiğini belirten Koçhan, " İl Özel İdaresi`nden bu hafta içersinde ek bir kaynak bekliyoruz. Bu kaynak da gelirse çalışmalarımızı Ağustos ortalarına kadar sürdüreceğiz" dedi.
Sponsor şart
1989 yılında Prof.Dr.Abdullah Yaylalı tarafından başlatılan kazı çalışmalarına 1996 yılında ödenek yetersizliği nedeniyle ara verildiğini ve 2006 yılında çalışmaların yeniden başlatıldığına dikkat çeken Koçhan, " En büyük sorunumuz sponsor yokluğu. Oysa ki, Güney Marmara`da BANVİT, Şeker Piliç, BAGFAŞ gibi çok büyük sanayi ve bir çok turistik işletmeler var. Bu şirketlerin kazı çalışmalarına sponsor olması büyük ölçü de çalışmalarımızı kolaylaştıracak ve Kyzikos`un gün ışığına çıkmasını hızlandıracaktır" dedi.
Kültür Bakanlığı ve İl Özel İdaresi`nin aktardığı kaynaklarla Kyzikos gibi bir antik kentin gün ışığına çıkartılmasının çok zor olacağına dikkat çeken Koçhan, "Hadrian  Tapınağı, zamanında Dünyanın 8.büyük harikası olarak kabul edilmiş bir eser.
Düşünün ki, Didim`deki Apollon Tapınağından daha büyük. Bu alanda tapınağın dışında antim kentin diğer sanatsal yapı uzantıları var ve tüm bunlar değerlendirildiğinde ortaya muhteşem bir tablo çıkacak. Ancak, bu sene de 13 bir ekip ve 40 köyden aldığımız işçiyle çalışıyoruz" dedi.
BANVİT`e teşekkürler
Geçtiğimiz yıl Kültür Bakanlığı`nın bir kazıevi kapsamında köyevi aldığına dikkat çeken Koçhan, "BANVİT`ten Ömer Görener bu konuyla ilgilendi ve çağdaş bir kazı evini projelendirerek, yapımını gerçekleştireceklerini söyledi. Bu bizim ve bölge için büyük bir olanak. Ben, BANVİT ve  Görener Ailesi`ne şimdiden teşekkür ediyorum" dedi.
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`dan büyük ilgi ve destek gördüklerini vurgulayan Doç.Dr.Koçhan, "Biz bu desteği Prof.Dr. Yaylalı döneminde görebilmiş olsaydık, inanın ki, bugün Kyzikos gün ışığına çıkmış olurdu. Bandırma ve Erdek bunu bilsin. Bize yiyeceğimizden her türlü ihtiyacımıza kadar sn.Aysan ilgileniyor ve kazı çalışmalarımızı kolaylaştırıyor. Çünkü, bizim yaptığımız çalışmalara ve Kyzikos`un ortaya çıkartılmasının Kapıdağ ve Erdek için önemini biliyor" dedi.
Kazı alanına bekçi lazım
Çok acil, bir bekçiye de ihtiyaç duyduklarını belirten Koçhan, " Bu, Kültür Bakanlığı tarafından da sağlanabilir bir sponsor tarafından da bekçi alımına ve tahsisine gidilebilir. Ben, kazı çalışmalarına başladığımda günde en fazla 10 kişi çalışmalarımızı görmeye gelirdi. Şimdiden bu sayı günde 50-60 kişiyi buldu. Bu çalışmalar sergilenebilecek konuma gelsin, eminim ki 100-150 kişiyi geçecektir" dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli