Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yukarı Yapıcı projesi görücüye çıktı

Yukarı Yapıcı projesi görücüye çıktı

Balıkesir´in Erdek ilçesinde Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´nın girişimleriyle başlatılan, "Köyünü Yaşat Projesi" hakkında Yukarı Yapıcı mahalle halkına ve basına bilgi verildi.

Balıkesir´in Erdek ilçesinde Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´nın girişimleriyle başlatılan, "Köyünü Yaşat Projesi" hakkında Yukarı Yapıcı mahalle halkına ve basına bilgi verildi.
CHP Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Ahmet Akın ve Mehmet Tüm´ün de hazır bulunduğu bilgilendirme toplantısı Erdek´e bağlı Yukarı Yapıcı Mahallesi mesire alanında gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı yaptı. ?Köyünü Yaşat´ projesi kapsamında İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Erdek Belediyesi olarak birlikte bir çalışma yürüttüklerini, proje kapsamında 53 binanın tescillendiğini belirten Başkan Sarı, "Bu projeyle birlikte Erdek turizminde toplum temelli, yerelin kültürünü ön plana çıkartan, yerel halka kazanç ve nitelikli iş imkanları sağlayan bir turizm modeli oluşturacağız. Yukarı Yapıcı mahallemizde uygulaya-cağımız bu proje bize örnek oluşturacak ve ilçemize bağlı 22 kırsal mahallemizde bu projeyi uygulamaya çalışacağız. Tüm Kapıdağ´da bulunan kırsal mahallemizde gelenekselleşmiş mimari yapılardan bir tipoloji oluşturacağız.
Gerçekleştireceğimiz fizibiliteler sonucunda bundan sonra Kapıdağ´da ev yapmak isteyen vatandaşlar oluşturacağımız bu tipte ev yapacaklar. Bu şekilde yapılaşacağız. Tescil edilen binaların sahipleri, Erdek Belediyesi olarak İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi´ne hazırlattığımız röleve projelerini yaşama geçirmek istediklerinde devletten % 80 hibe desteği alacaklar. Yani bina sahipleri proje tutarının % 20´sini kendi karşılayacak." dedi. 

Bursa Yeşil Valiz Derneği´nin de projeye destek verdiğini söyleyen Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, "Bu proje tek başına üniversite ve yerel yönetimlerinin katkısıyla olmayacak. Proje konusunda yıllarca deneyime sahip, birikimi olan ve iyi niyetle başlayarak kötü sonuçların alındığı projeleri çok iyi test etmiş Yeşil Valiz Derneği ile de beraber hareket ediyoruz. Yeşil Valiz Derneği, bu işin içinde son derece donanımlı ve deneyim sahibi olup hiçbir maddi çıkarı bulunmaksızın çalışan bir kuruluş.. Dediğim gibi iyi niyetle başlayarak çok fazla kötü sonuçla biten aynı proje var. Örneğin, Cumalıkızık. Proje başladığında ve köyün mimari yapısı iyi niyetle değiştirilmeye başlandığında gerçekten tüm Türkiye´nin ilgisini çeken, dizilerin çekildiği bir turizm cennetiydi. Ancak daha sonra işin yaşamsal boyutuna bakıldığında, köylünün yaşamını olumsuz etkilediği görüldü. İşte bu tip yaşanmış kötü örnekleri bize Yeşil Valiz Derneği anlatarak yol gösteriyor. Bizim burada uygulayacağımız projedeki amacımız, burası otel motel sahası olsun işte yıldızlı oteller buraya gelsin değil. Bu köy yine hayvancılıkla uğraşacak, yine tarım yapacak. Yolunda tezek olacak. Buraya gelecekler, işte bu yollarda bulunan tezek kokusundan hoşlanıyorsa gelecek. İnşallah bu projede de başarılı olacağız. Başarılı olmak içinde bu işi profesyonelce yapan insanlarla yola çıktık." diye konuştu.
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´nın konuşmasının ardından sırasıyla Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, Bursa Yeşil Valiz Derneği Başkanı Arzu Kutucu Özenen ve CHP Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm ve Namık Havutça düşüncelerini dile getirirken, toplantının sonunda katılımcılara Yukarı Yapıcı Mahallesi´ne özgü ev yemekleri ikramında bulunuldu.
Haber : Taygun Ertan



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli