Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş Kahramanlarımız anıldı

Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş Kahramanlarımız anıldı

Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı, Demirci ve Gördes bölgelerinde Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanlarımızdan Mücahit Makbule Efe mezarı başında anıldı.

Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı, Demirci ve Gördes bölgelerinde Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanlarımızdan Mücahit Makbule Efe mezarı başında anıldı.
Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, Sındırgı Garnizon Komutanı Binbaşı Soner Akınsoy, Sındırgı İlçe Emniyet Müdürü Barış Çolak ve vatandaşlarla birlikte 1922 yılında şehit düştüğü Eğridere Mahallesinde mezarı başında anıldı.
Gördes Belediyesinin Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Makbule Efe mezarına ziyaretine bu yıl Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ta katıldı.
Anma programında konuşan Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, tarihine sahip çıkmayan bir neslin geleceğe emin adımlarla bakma şansına sahip olmadığını söyledi.
Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Canları pahasına, kanları pahasına şehit olmuş gazi olmuş geçmiş ecdadımızdan Allah razı olsun, rabbim onların şehadetine nail eylesin inşallah. Topraklarımız içinde bir yer ama ilk defa geliyorum. Buna sizler vesile oldunuz. Buraya gelmemizde burayı ihya etmemiz anlamına geliyor. Çünkü tarihine çıkmayan bir nesil, geleceğe emin adımlarla bakma şansına sahip değil. Bunun inanç ve bilinci içerisinde buraya yapılacak ne varsa el birliği içinde, yakın bir ilçemiz Gördes’le beraberce yapılırsa daha şık daha güzel ve daha mutlu edecek davranışlar olacaktır. Hem alanın hem de neslimizin de gelip görmesi için piknik alanına çevrilmesi daha güzel olacaktır. Birinci etabı yolunun yapılmasıyla olacaktır. Bir daha toplanmamızda bu ortamda değil bir başka ortamda daha nezih bir ortamda toplanmayı Allah nasip etsin” dedi.
Makbule Efenin şehit olmasının 90. yılında ilk defa ziyaret ettiklerini belirten Gördes Belediye Başkanı Akyol “İnşallah bundan sonra bu ziyaretlerimizi sürdürmeyi düşünüyoruz. 90 yıl sonra yani iki yıl önce yine Kaymakamımızla birlikte Şehit Makbule Hanımın nezdinde bütün şehitlerimizi rahmetle minnetle andık. Cenabı Allah bir daha o Kurtuluş Savaşını bu ülkeye bu insanlara yaşatmasın İnşallah. Tabi tarihimizi unutmayarak, geçmişimizi hatırlayarak geleceğimizi inşa etmemiz gerekiyor. Burada özellikle bu çocuklarımıza gençlerimize bu bilinci aşılamamız lazım. Onun için bu şehitlerimizin hatırlanması, ziyaret edilmesi büyük bir elim ve anlam ifade ettiğini düşünüyorum. İnşallah bu kurtuluş etkinlikleri çerçevesinde Çanakkale şehitlerinin anıldığı o dönemde hatırlatılacağı daha uygun olacağını düşünüyorum” dedi.
Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, “1922 yılında şehit olmuş, İstiklal Mücadelesinin önemli kahramanlarından Gördes kızı olarak anılan makbule hanımın, diğer adıyla makbule efenin şehadetinin 90 yıl sonra bir düzenlemeye tabi tutuldu. Çevresi düzenlendi, fakat öncesinde 90 yıl boyunca bu mezarının olduğu yerinin bilinmesi, bu zamana kadar buradaki köylülerimize nasip oldu, köylülerimiz sahip çıktı. Kendilerinin bir atası, kendilerinin bir yadigârı bir şehidi olarak benimsediler. Bugün burada aynı misafirperliği görmekten ayrıca mutlu oldum. 2 sene önce geldiğimizde de Eğridere köyümüzün (mahallemiz) değerli vatandaşlarının bu misafirper liliğini görmüş yaşamıştık. Bugünde aynı misafirperlikle bizi karşıladılar. 90 yıl sonra da olsa böyle bir düzenlenme sahip çıkma önemli.” dedi.
Konuşmalardan sonra Eğridere Mahallesi ev hanımlarının gözleme ikramından sonra heyet Sındırgı’da bulunan İbrahim Ethem Akıncı mezarını ziyaret ederek dua etti.



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli