Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Yunanistan, İtalya, Arnavutluk ve Tunus´tan 19 belediye davet edildi

Yunanistan, İtalya, Arnavutluk ve Tunus´tan 19 belediye davet edildi

Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert 4-7 Mayıs 2017 tarihinde Edremit´te Aeneas Rotası Projesi Çalıştayı düzenleneceğini açıkladı.

Edremit Altınoluk Mahallesi´nde bulunan Antandros Antik Kenti´nden İtalya´nın Roma kentine gittiği mitolojide yer alan Aenas´ın Rotası yeniden canlandırılacak.
Bu kapsamda, 4-7 Mayıs 2017 tarihinde Edremit´te yapılacak olan Aeneas Rotası Projesi Çalıştayı´na Yunanistan, Arnavutluk, İtalya, Tunus 19, Türkiye´den de Çanakkale ve Enez Belediyeleri olmak üzere toplan 21 belediye davet edildi.
Çalıştay hazırlıkları kapsamında Antandros Derneği Başkanı Gülçin Cömert basına gönderdiği açıklamada şu ifadelere yer verdi: ?Yunanistan, İtalya, Arnavutluk ve Tunus´tan 21 belediyeye Edremit Belediyesi tarafından davet gönderilerek Aeneas Rotası Çalıştayı yapılacaktır. Çalıştayda, iki antik gemiyle yapılacak olan rotada uğranılacak limanlarda efsaneye göre canlandırılacak etkinlikler, varsa ilgili belediyenin özel günleri görüşülecektir. Bir yıl sonra da Antandros sahilinde kurulan tersanede iki antik gemi yapılarak yola çıkılacaktır. Uğranılan limanlarda ülkemizin tanıtımına yönelik çalışmalar, sergiler, halk oyunları gösterileri gerçekleştirilecektir. Efsaneye göre, Aeneas elinde zeytin fidanıyla yola çıktığı için, Uluslararası Zeytin Konseyi (IOOC) icra direktörü Abdullatif Ghedira da çalıştaya katılarak sunum yapacak. Ayrıca Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Kültür Rotaları kapsamında bir Zeytin Yolu rotası oluşturmayı planlamaktadırlar. Bu yeni rotanın stratejik tartışmasını IPEK YOLU Kültür Rotası Başkanı Alla Peressolova projemize entegre etmek amacıyla Aeneas´ın Rotası Çalıştayı´da sunmak istemektedirler. Kazı başkanımızın önerisi ile Balıkesir Valiliğimizin Misya Yürüyüş Yolları projesine dahil ettiği Aeneas Yürüyüş Yolu´nun açılışı da çalıştayda yapılacaktır. Altınoluk´tan başlayıp Darıdere´de sonlandırılan 23,5 km lik yolda, gelen turistler antik giysilerle ve muhafızlar eşliğinde yürütülerek antik yemekler sunulacaktır. Böylece bölgede yeni bir alternatif turizm rotası oluşturulacaktır. Aeneas Rotası Çalıştayı sadece bölgemizin değil ülke turizmine ve tanıtımına katkısı olacağına inandığımızdan konuyla ilgili olarak ziyaret ettiğimiz kurumlardan da olumlu görüş ve destek sözü aldık. Rota kapsamında sadece Arnavutluk elçisi yurtdışında olduğu için ziyaret edilemedi. Ancak eski büyükelçi Neritan Ceka zaten çalıştayın konuğu olarak gelecekler. Diğer elçilik ve konsolosluklarda çok olumlu karşılandık, hem kendileri çalıştayımıza katılacaklarını bildirdiler hem de ilgili belediyelere yeniden bizim adımıza davet gönderdiler.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu