Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Zengi´den ?Tüketiciyi Koruma Haftası? mesajı

Zengi´den ?Tüketiciyi Koruma Haftası? mesajı

Tüketicileri Koruma Derneği Erdek Şube Başkanı Muharrem Zengi, 15-21 Mart tarihleri arasında kutlanan ?Tüketiciyi Koruma Haftası? nedeniyle mesaj yayımladı.

Tüketicileri Koruma Derneği Erdek Şube Başkanı Muharrem Zengi, 15-21 Mart tarihleri arasında kutlanan ?Tüketiciyi Koruma Haftası? nedeniyle mesaj yayımladı.
Mesajına, tüketiciyi tanımlayarak başlayan Başkan Zengi, ?İnsanların yaşamlarını sürdürebilmek için pek çok şeye ihtiyacı vardır. Yiyecek, içecek, giyecek gibi temel ihtiyaçları alıp kullanmaya ya da gezme, eğlenme, sinema ve tiyatroya gitme gibi sosyal ihtiyaçları karşılamaya tüketim, bunları tüketenlere de tüketici diyoruz.? dedi.
Yaşayan her insanın bir tüketici olduğuna vurgu yapan Zengi, mesajının devamında şunları kaydetti:
?Tüketilecek ürünün kalitesi, temizliği, dayanıklılığı, güncelliği, fiyatı gibi özellikler hepimizi yakından ilgilendirir. İhtiyacımız olan mal ve hizmetleri satın alırken bunların farklı çeşitlerine rastlarız. Satışa çıkarılan ürünlerin hepsi aynı kalitede değildir. Bu durumda satın alacağımız ürün ya da hizmetlerin özelliklerini değerlendirmemiz gerekir. Fiyat ve kalitesi ne olursa olsun satılan ürünler insanları yanıltacak nitelikte olmamalıdır. Satıcıların da uymak zorunda olduğu kurallar vardır. Satılan mal ya da hizmetin ayıplı olmaması, temiz ve sağlıklı olması, tüketicinin seçim hakkının olması, fiyatı açısından tüketiciyi yanıltmaması gereklidir. Bu tür durumlarla karşılaşan tüketiciyi korumak için bazı yasal düzenlemeler yapılmıştır. Tüketicinin korunmasıyla ilgili, anayasamızın 172. maddesinde ?Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır; tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder´ hükmü yer alır. Ayrıca 1995 yılında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çıkarılmış, bu kanunla satışa sunulan ürünlere çeşitli standartlar getirilmiştir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak Tüketici Konseyi Tüketici Sorunları Hakem Heyeti oluşturulmuş, Tüketici Mahkemeleri çalışmaya başlamıştır. Birçok sivil toplum örgütü de tüketici hakları ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarda bulunmaktadır. Hepimizin birer tüketici olarak haklarımızı bilmemiz gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi´ne göre; Temel ihtiyaçların Karşılanması Hakkı, Sağlık ve Güvenlik Hakkı, Bilgi Edinme Hakkı, Eğitilme Hakkı, Zararların Giderilmesi Hakkı, Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı, Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı, Seçme Hakkı, Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı vardır. Ülkemizde 1995 yılından bu yana her yıl Dünya Tüketiciler Gününün içinde bulunduğu hafta Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta içinde tüketici haklarıyla ilgili radyo ve televizyon programları, seminerler, paneller düzenlenmekte, tüketici haklarına saygılı kurum ve kuruluşlara ödüller verilmektedir.?
Haber : Tuncay Ertan



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu