Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ZEYDER Ankara yolcusu

ZEYDER Ankara yolcusu

Kısa adı ZEYDER olan Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyelerine Ankara yolu göründü

Zeytin sektörünün sorunlarını çözmek için kolları sıvayan Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYDER) Yönetim Kurulu, zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi ile Zeytincilik Kanunu´na ilişkin rapor hazırlayarak ilgili Bakanlığa sunacak.
Geçtiğimiz Eylül ayında Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği´nin ilk genel kurul toplantısında göreve seçilen yeni yönetim kurulu çalışmalarını hızlandırdı.
ZEYDER Başkanlık görevini yürüten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa´nın başkanlığında toplanan dernek yönetim kurulu üyeleri, ilk toplantıda zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi ile 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanun´a ilişkin rapor hazırlayarak, ilgili Bakanlığa sunma kararı aldı. Toplantıya, ZEYDER Yönetim Kurulu Üyesi seçilen Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan´da katıldı. Toplantıda, ZEYDER´in mevcut sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yaparak, ilgili kurumlarla temasa geçeceğini belirten Asa, "Derneğimizin ilk genel kurulunu Eylül ayında gerçek-leştirmiştik. Yönetim kurulumuzla birlikte hiç vakit kaybetmeden başta tağşişli ürün, merdiven altı üretim, Zeytincilik Kanunu, rekolte çalışmalarında bilimsel metotlar gibi konularda gerekli çalışmaları yaparak raporlarımızı hazır-layacağız.

Daha sonra özellikle tağşişli zeytin ve zeytinyağı ile Zeytincilik Kanunu´na ilişkin rapor hazırlayarak ilgili Bakanlığa sunacağız." açıklamasında bulundu.
Tağşişli ürüne kesinlikle geçit verilmeyeceğinin altını çizen Başkan Asa, sektör sorunlarının başında merdiven altı üretimin geldiğini belirterek, kayıt dışı üretimin tağşişli ürünlerin piyasaya sunulmasına ve bunun da tüketimin azalmasına yol açtığını kaydetti.
Asa, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanun´da yapılacak değişikliği de değerlendirerek, "Söz konusu yasal düzenleme ile sofralık zeytin üretiminde dünya lideri olmayı hedefleyen ülkemizin zeytinlik alanları azalacak ve dolayısıyla üretimin de azalmasıyla birlikte dünya liderliği hedefine ulaşmamız zor olacaktır. Milli Tarım Projesi kapsamında üreticiye verilecek mazot desteği ile bir çığır açan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´mızın bu konuyu da sahipleneceğini düşünmekteyiz." diye konuştu.
Toplantıda, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi´nin (UZZK) gerçekleştirdiği rekolte tahmin çalışmaları ve açıklanan rakamlar da değerlendirilirken, UZZK´nın açıkladığı zeytin ve zeytinyağı verilerinin sağlıklı olmadığı vurgulandı. Rekolte tahmin çalışmalarının bilimsel metotlarla yürütülmesi gerektiğine işaret eden Asa, "ZEYDER olarak Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa Bursa bölgesindeki ağaç varlığının uydudan tespitine yönelik bilimsel bir çalışma yürütüyoruz. Bursa´da pilot olarak başlayan çalışmanın uzun vadede ülke genelinde de uygulanmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
ZEYDER Yönetim ve Denetim Kurulu Başkan Hidamet Asa´nın başkanlığında gerçekleşen toplantıda; Üyeler Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan, Prof. Dr. Haluk Başar, Halit Sezgin, Mahmut K. Solaksubaşı, Mustafa Alhat, Süleyman Dönmez, Raif Döner, Remzi Bayram, Mutlu Demir ve Haluk Özgör hazır bulundu.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: ZEYDER Ankara yolcusu
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli