Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Zeytin ağacı çeşitleri mercek altında

Zeytin ağacı çeşitleri mercek altında

İsrailli Zeytincilik Proje Yöneticisi Oded Salmon panelde yaptığı konuşmada, İsrail´de zeytinlik alanlara yönelik havadan ilaçlama yapmadıklarını söyledi.

12. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri kapsamında Küçükköy Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi´nde ?´Barış Altından Değerlidir´´ paneli düzenlendi.
Gazeteci Güngör Aras´ın moderatörlüğünü üstlendiği panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Canan Karatay ile İsrailli Zeytincilik Proje Yöneticisi Oded Salmon katıldı.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer "Geçmişte söktük yıktık beton yaptık. Sonra 1995 yılında bir yasa çıktı. Zeytin korundu. Yasa tekrar çıkarsa, zeytin ağacı ağlayacak, feryat edecek. Zeytin ağacı milli değerimizdir. Zeytin bizimdir. Zeytinyağı bir sağlık iksiridir. Bu coğrafyada, Ege´de zeytin bir hayattır. Bir yaşam şekli ve kültürdür. Bu yüzden de Maden Yasası kesinlikle çıkarılmamalı ve zeytin ağaçlarına kıyılmamalıdır" dedi.
Panelde konuşan İsrailli Oded Salmon, İsrail´de zeytin ve zeytinyağının kalitesini arttırırken, zeytinin maliyetini düşürmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
İsrail tarımında ilaçlamada kimyasal kullanmayıp, böceklere yönelik tuzaklarla bu sorunu çözümlediklerini kaydeden Salmon, söz konusu tuzakların bazı yiyeceklerle çekerek tuzağa düşürüp zehirlediklerini ve böylelikle de bu zehrin sadece bir noktada olması nedeniyle tarımsal alanlara fazla zarar vermediklerini belirtti. Salmon, İsrail´de zeytinlik alanlara yönelik havadan ilaçlama yapmadıklarını söyledi.
Beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinyağının en güçlü antibiyotik olduğunu belirterek, ´Bu yüzden de her gün en az bir fincan zeytinyağı içilmelidir´ dedi.
Toplantıda zeytinlik alanlar başta olmak üzere tarımsal alanlarda gübre yerine kaya tuzu kullanılmasını öneren Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinin altından çok daha değerli olduğunun altını çizdi. Karatay, zeytinyağının antioksidan olduğunu ve bu yüzden de kendi yüzüne de sürdüğünü izleyicilere anlattı. Her türlü kanseri ve şeker hastalığını önlediğini soğuk sıkım zeytinyağını az tüketen toplumlarda hastalıkların artış ivmesi gösterdiğini kaydetti. Zeytinyağı kilo aldırmaz, kilo verdirir. Şeker hastalığı ömür boyu sürmez. Kronik bir hastalık değildir. Bir şeker hastası kendisini karbonhidratlardan arındırır ve bol zeytinyağı tüketirse tamamen iyileşmiş olacaktır. İnsan ömrü 60-70 yıl iken, zeytin ağacı uzun ömürlüdür. Kuşaklar boyu insanlığa sağlık yayan zeytin ağacına insanoğlu olarak zeytin dalı uzatmalıyız. Zeytinlik alanların korunması için de ulusal bir çatı örgütü kurulmalıdır." diye konuştu.
Panele Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve eşi İlçe Turizm Müdürü Yasemin Gençer, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ulusal Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Kara Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı B. İbrahim Kantarcı, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı