Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeytin sineğine havadan uçakla ilaçlama

Zeytin sineğine havadan uçakla ilaçlama

Türkiye´de üretilen zeytinin önemli bir kısmının yetiştirildiği Güney Marmara Bölgesi´nde üreticilerin sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edebilmesi için ağaçlar zeytin sineğine karşı havadan ilaçlandı.

Türkiye´de üretilen zeytinin önemli bir kısmının yetiştirildiği Güney Marmara Bölgesi´nde üreticilerin sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edebilmesi için ağaçlar zeytin sineğine karşı havadan ilaçlandı.
Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zeytin Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı aynı zamanda Marmara Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, yaptığı açıklamada, havadan ilaçlamanın üreticiye büyük kolaylıklar sağladığını ve zeytin ağaçlarına ciddi faydaları olduğunu söyledi.
Zeytin hasada en yakın dönemde ortaya çıkan zeytin sineğine karşı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle mücadeleye başladıklarını belirten Aksoy, şunları kaydetti: 

"Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bu konuda 3 milyon liranın üzerinde kaynak aktardı. Bu aktarılan para ile Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği ve Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nün yaptığı tespit ve kontrollerin sağladığı veriler neticesinde, bölgemizde zeytin sineği popülasyonunun yükseldiği dönemlerde uçakla mücadele çalışmaları yapmaktayız. Bu sene de çok başarılı bir ilaçlama yapıldı. Zeytin sineği mücadelesi, üreticinin kaynaklarına çok büyük değer kazandırmaktadır.?
İlaçlamanın zorluğu yüzünden üreticilerin bu ilaçlamayı yer aletleriyle yapmakta zorlandığını belirten Aksoy, ?Bu sebeple zeytin sineği vurgununa yakalanan ağaçlardaki mahsulde hem kalite hem de dane kaybı yaşanmaktadır. Bu şekilde elde edilen zeytinyağları da yüksek asitli olmaktadır. Netice olarak ilaçlanma olmayan ağaçlar, ülke ekonomisine bir kayıp getirmekte ve piyasaya sağlıksız zeytinyağı gelmesine neden olmaktadır. Üreticiyi ne kadar çok desteklersek, üreticiler de verdikleri ürünler ile ülke ekonomimize katkı sağlayarak bize olumlu dönüş yapacaktır. İlaçlama çalışmalarının maliyeti tamamen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır." dedi.
Bandırma, Erdek-Kapıdağ Yarımadası, Paşaliman ve Marmara Adalarında toplam 1 milyon 500 bin zeytin ağacının zeytin sineği zararlısına karşı havadan uçakla ilaçlamasının 2 günde tamamlanacağının altını çizen Aksoy, ilaçlanan alanı 68 bin dekar olarak açıkladı.
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş´ta, zeytin sineği zararlısına karşı yapılan ilaçlamayla ilgili şu bilgileri aktardı: ?Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü´nün hava alanından dün öğle sularında havalanan 2 uçak ile ilaçlamalara başlandı. Toplam 11 sorti yapılmış olup bugünde yine 2 uçakla mücadele devam edilecektir. İlaçlamada organik ilaç kullanılmaktadır.?
Haber : Tuncay Ertan



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli