Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin üreticisinin beklentisi

Zeytin üreticisinin beklentisi

Erdek Zeytin Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol: ?Yukarı Yapıcı Göleti, tarımsal sulamaya açılmalı?

Marmarabirlik´e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol, geçen yıl 10 milyon 190 bin kilo rekolteyle rekor kırdıklarına dikkati çekerken, ?Bu alım döneminde 5-6 milyon kiloluk rekolte bekliyoruz? dedi.
Bu yıl, çiçek açma aşamasında zeytinden bol verim beklediklerini, ancak nisan ve mayıs aylarında normalin üzerindeki yağmurların, zeytin ağaçlarında ?Antrakonoz? denilen mantar hastalığına yol açtığını, bu nedenle zeytinde döllenme meydana gelmediğini vurgulayan Şenol, şunları söyledi:
?Antrakonoz denilen bu mantar bakterisi, aşırı azotlu gübrelerin kullanımı ve kesimi doğru yapılmayan ağaçların nefes alma imkanı bulamaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Zeytin danelerinin çürümesine neden oluyor. Bu hastalığın yanı sıra zeytin sürgünlerine tırtıllar da çok zarar verdi. Daha sonra ?Zeytin Sineği´ hastalığı baş gösterdi. Aslında ?Zeytin Sineği´, Kurban Bayramı öncesinde azdı. Ama bayramdan sonra İlçe Tarım Müdürlüğü´nün yaptırdığı ölçümlerde zeytin sineği popülasyonunun yüksek olduğu görülünce ilaçlı müdahale edilmesine karar verildi. Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ile Mücadele Birliği, iki kez uçakla ilaçlama yapmak zorunda kaldı.? 

BEYANNAME BİLDİRİM TARİHLERİ
Bu olumsuz gelişmelere paralel şekilde, Marmarabirlik yönetim kurulunun her yıl gerçekleştirdiği arazide rekolte araştırma tarihini öne çektiğini belirten Şenol, araştırma heyetinin bugünlerde çalışmalarına başlayacağını açıkladı.
Üreticilerin, kooperatife beyanname bildiriminin bu yıl 10 Eylül-15 Ekim 2018 tarihleri arasını kapsayacağını belirten Şenol, ?Bu yıl rekolte düşük olacak ama iri ve kaliteli zeytin alacağız. Rekoltenin düşüklüğü nedeniyle de yağlık zeytinin de az çıkacağını tahmin ediyoruz? diye konuştu.
ÜRETİCİNİN KURTULUŞU YUKARI YAPICI GÖLETİ´NDE
Kapıdağ´daki, zeytin üreticisinin tek kurtuluşunun düzenli sulamada ve Yukarı Yapıcı Göleti´nde olduğunun altını çizen 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şenol, şu değerlendirmede bulundu:
?Kapıdağ´daki zeytin üreticileri, mutlaka Yukarı Yapıcı Göleti sulamasından yararlanmalı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne bağlı BASKİ´nin sorumluluğunda bulunan bu göletin sularının bir bölümü içme suyu olarak ayrıldı. Bunun yanı sıra göletin sularından, zeytin üreticisinin de yararlanması sağlanmalı. Kapıdağ´da, şu anda zeytin ağaç başına alınan verim 10-15 kilo arasında. Eğer gölet sularından yararlanılırsa bu verimi 15-20 kiloya çıkarabiliriz. Gölet suyu, zeytin üreticisinin yararlanmasına açılırsa Kapıdağ´da, zeytinin yanı sıra ikinci, üçüncü ürünler yetiştirme şansı da ortaya çıkar. Örneğin zeytinden başka kiraz, erik, soğan ve fasulye de yetiştirilir. Hatta hayvancılık bile biraz kendini toplayabilir. Sulu tarımı gerçekleştirirsek, zeytinde ağaç verimi ve kalitesi de artacak, ikinci, üçüncü ürünlere kapı açılacaktır. Su, tüm canlılar için hayattır. Kapıdağ´daki 5 bin zeytin üreticisi, artık dua ederek yağmur beklemek yerine Yukarı Yapıcı Göleti´nin sulamasından yararlanmak istiyor.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Zeytin üreticisinin beklentisi
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli