Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Zeytin Hasat Günleri zeytin sektörünü buluşturdu

Zeytin Hasat Günleri zeytin sektörünü buluşturdu

Ayvalık Zeytin Hasat Günleri, zeytincilik sektöründe tarihi buluşmaya ev sahipliği yaptı.

Ayvalık Zeytin Hasat Günleri, zeytincilik sektöründe tarihi buluşmaya ev sahipliği yaptı.
Bu yıl 10. kez düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri ilk kez uluslararası boyut kazandı. Hasat Günleri etkinliklerinde İspanya, Ürdün, Fas, Yunanistan, İtalya’dan katılımcılar yer aldı.
İspanya’da kurulan ve Türkiye dahil 13 üye ülkenin yer aldığı Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği’ne, Ayvalık, Edremit, Gemlik, Burhaniye ve Didim ülkemizin öncü ilçeleri olarak üye oldu. Ayrıca uzun yıllar sonra zeytin ve zeytinyağı sektörünün tüm bileşenleri Ayvalık’ta bir araya geldi.
10 yıldan bu yana devam eden Ayvalık Zeytin Hasat Günleri, büyüyerek yurt içi ve yurt dışından zeytincilik sektöründeki temsilcileri buluştururken, zeytin hasat günleri çerçevesinde Murateli Mahallesinde düzenlenen hasat töreninde Ayvalık Belediyesi Zeytin Çekirdekler Korosu bir konser verdi. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ve diğer konuklar, akülü tırmıklarla zeytin hasadı yaptı.
Zeytin Hasat Günleri, ilçe ekonomisine hareket getirdi
3 günlük Ayvalık Zeytin Hasat Günleri nedeniyle ilçe de ekonomik ve turistik yönden hareketlilik yaşanırken, zeytin pazarında stant açan firmalar satış yaparak ekstra gelir sağladı.
Cuma günü Zeytine Minnet yürüyüşü ile başlayan 10. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri, Etkinlikleri çerçevesinde zeytinyağı pazarı açıldı, çeşitli sektörel paneller düzenlendi. Etkinliklerin ikinci gününde ise, Cunda Kültür Merkezi’nde “Zeytinyağı, Hayat Bağı” konulu panel gerçekleştirildi.
Panelin açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, “10 yıl önce Ayvalık hasat günleri etkinliklerine burada başlamıştık. Zeytin hasat şenliklerimiz zeytinyağı tüketiminde önemli bir noktadır. 10 yıl önce ülkemizde kişi başı zeytinyağı tüketimi 900 gramdı. Bugün ise, 2 kilograma yaklaştı. Bunda muhakkak düzenlenen zeytin hasat şenliklerinin etkisi çoktur. Ayrıca ülkemizde son günlerde yaşadığımız olaylarda bizi üzmektedir. Ayvalık’ta her yıl yapılan ve diğer bölgelerimizde de yapılan zeytin hasat şenlikleri ülkemize huzur ve barış getirsin” dedi.
Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, “Bugün aramızda İtalya, Ürdün, İspanya, Yunanistan ve Fas’tan temsilcilerimiz bulunuyor. ATO olarak ciddi bir ekip çalışması yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Zeytin yetiştiriciliği, sanayiciliği aşk ister. İlk hedefimiz kişi başı zeytinyağı tüketimini 3 litreye çıkarmaktır. Ardından da tüm dünyaya Türk zeytinyağını yaymaktır” diye konuştu.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, “Biz yönetime geldikten sonra biraz daha farklı bir anlayışı getirelim istedik. Üretici, sanayici, komisyoncu, ihracatçı bu sektörün birer bileşeni. Bizde rekabet yok, ortaklık var. Tarım ihracatçıları arasında dahilde işleme (DİR) rejimine karşı gelen tek ihracatçı birliği biziz” ifadeleri salondan yoğun alkış aldı.
Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu ile Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının kesin sayısına ulaşılması için bir proje başlattıklarını bildiren Renklidağ, 6 ay sonra ülkemizin kesin zeytin ağacı varlığı sayısının ortaya çıkacağını açıkladı.
Zeytin ve zeytinyağı sektörü için ihracatçılar olarak çeşitli hedefleri ve istekleri bulunduğunu söyleyen Renklidağ, “Yemeklik zeytine prim istiyoruz. Ağaç dikimi yanında iri taneli zeytinlere de özel teşvik verilmesi yararlı olacaktır. Sanayi anlamında da 2023 yılı hedeflerimize ulaşabilmemiz için 750 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 250 bin ton zeytin kapasitesine ulaşacağız. Sanayileşmemiz gerekiyor. Bizim ürünümüz Batı’da. Bölgesel teşviklerden faydalanamadık. Batı’da yetişen tarım ürünlerine yatırım için 5. Bölge teşviklerinin verilmesini istedik. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi söz verdi.” dedi.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak iç tüketimin artması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Renklidağ, tüm televizyon kanallarında yayınlanacak kamu spotu noktasında çalışmaların son aşamaya geldiğini, RTÜK’ten onay aldıkları takdirde yakın bir zamanda kamu spotlarının yayına girmesini beklediklerini ifade etti.
10. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri çerçevesinde açılan Ayvalık Zeytinyağı pazarını ziyaret eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve beraberindekilere hasat günleri ve etkinlikler hakkında bilgi veren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, konuklara pazardaki firma stantlarını gezdirdi.



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu