Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Zeytin hasat makinası desteğinin 100e çıkmasını istedi

Zeytin hasat makinası desteğinin  100e çıkmasını istedi

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova zeytin hasat makinesi sorununu TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova zeytin hasat makinesi sorununu TBMM gündemine taşıdı. 
Akova, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesine şu hususlara değindi:
"Zeytin üretiminde hasat maliyeti toplam masraflarda önemli bir payı oluşturmaktadır. Bu nedenle hasatta da mekanizasyona gidilmesi maliyeti azaltacağı için sektörün rekabet gücünü artıracaktır. Mekanik hasadın yaygınlaşabilmesi için hasat makineleri desteği öncelikli olarak yaygınlaştırılmalıdır. Devlet hasat makinesi bedelinin % 50`si için yardım yapmaktadır. Ayrıca her başvuran çiftçi için bu yardım verilmemektedir." Akova, soru önergesinde şu soruları yöneltti:
1. Balıkesir`de yıllar itibariyle kaç kişi zeytin hasat makinesi desteği için başvurmuştur? Başvuranlardan kaç kişiye bu destek verilmiştir? 
2. Türkiye`de yıllar itibariyle kaç kişi zeytin hasat makinesi desteği için başvurmuştur? Başvuranlardan kaç kişiye bu destek verilmiştir? 
3. Balıkesir`de ve Türkiye`de zeytin hasat makinesi desteği tutarı yıllar itibariyle nedir?
4. Yıllar itibariyle, toplam makine destekleri için de zeytin hasat makinesi desteğinin oranı nedir?
5. Zeytinin anavatanı olan ülkemizin zeytin sektöründe dünyada önemli bir aktör olabilmesi için, üretim maliyetlerini düşürmek amaçlı, hasat makinesi yardımlarını artırmayı planlıyor musunuz?
6. Zeytin hasat makinesi bedelinin % 50`si için olan desteği % 100`e çıkarmayı planlıyor musunuz?
7. Hasat makinesi yardımlarını az sayıda kişi yerine isteyen herkese yaygınlaştırmak için çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa neden bu hususa ehemmiyet verilmemektedir?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı