Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin için erken uyarı sistemi hazırlığı sürüyor

Zeytin için erken uyarı sistemi  hazırlığı sürüyor

Zeytin hastalıkları ve zararlılarına karşı erken uyarı sistemi kurulması çalışmaları devam ediyor.

Zeytin hastalıkları ve zararlılarına karşı erken uyarı sistemi kurulması çalışmaları devam ediyor.
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Murat Yazar, Erdek Kapıdağ Yarımadası ve Paşaliman adası alanları içinde, zeytin hastalıkları ve zararlılarına karşı erken uyarı sistemi kurulması çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü`nün öncülüğünde, bölgeye erken uyarı sistemi kurulması çalışmalarının devam ettiğini anlatan Yazar, şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nce bölgede kontrol ve takiplerin devam ettiğini hatırlatıp mukayese edilecek değerlerin netleşmesiyle erken uyarı sisteminin kurulacağını belirtti.
Devam eden çalışmaların ardından hazırlanacak raporların ışığında, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`nin de söz sahibi kurumlar olacağının altını çizen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yazar,
"Kurulacak istasyonlardan düzenli veri akışı gelecek. Bölgenin nem-yağış-ısı-rüzgar gibi verileri toplanıp, özellikle mantara neden olan sebepler tespit edilecek. Bu veriler İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Balıkesir İl  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca değerlendirilecek. İstasyonlar bölgede zeytin üreticisinin en büyük problemlerinden birisi olan mantar vb. gibi hastalıklara erken uyarı sistemi oluşturarak, bölgede zeytin üretiminin devam ettirilebilmesini ve gereksiz yere uygun olmayan zamanda ilaç kullanımı yerine, hastalık için uygun şartlar oluştuğunda, daha hastalık ortaya çıkmadan uyarı verilerek koruma amaçlı ilaçlama yapılmasının sağlanması amacına hizmet edecektir. Bu yıl verilerin toplanması ve değerlendirilmesi ile önümüzdeki yıl için daha sağlıklı bir model oluşturulacaktır. Zeytinde mantar hastalıkları ile ilgili de uygun modeller geliştirilerek tarımsal meteoroloji istasyonlarının çok amaçlı olarak kullanımı sağlanacaktır. Bu sistem sayesinde, üreticilerimizin kullandıkları ilaç miktarı minimuma indirilip, gereksiz ilaç kullanımına son verilecektir."
Haber : Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli